Internacionalni festival orijentalnog plesa “Awalim”

  Internacionalni festival orijentalnog plesa “Awalim”

  Internacionalni festival orijentalnog plesa “Awalim” je manifestacija koja ima cilj  upoznavanje i promovisanje orijentalnog plesa kao umjetničkog stvaralaštva.

  trbusni_ples

  Zbog kulturoloških razlika i filmske industrije koja je stvorila “holivudizirani” stil orijentalnog pleas, ovaj ples je predstavljen kao ples zavođenja “fatalne žene” a zapravo predstavlja symbol elegancije, prefinjenosti i iskrenog izražavanja duha plesača. Kroz plesne radionice, takmičenja i završnu gala veče pokazat će se  da je orijentalni ples ravnopravna umjetnička disciplina, da joj “dobro stoji” bogata produkcija te da joj je mjesto na velikim pozorišnim scenama.

  Ovaj Festival će vratiti orijentalni ples svojim korijenima i dati mu respektabilnost koju pre nije imao na ovim prostorima.

  Internacionalni festival orijentalnog plesa “Awalim” održaće se od 7. do 9. decembra 2012. u Domu omladine i Dječijem pozorištu u Banjaluci.

  Takmičenje biti u tri stila orijentalnog plesa.

  – Jedan je klasični egipatski stil, pod kojim se podrazumijevaju svi folklorni stilovi, zatim trajbal fjužn stil, koji je najmlađi plesni stil orijentalnog plesa i treći je fjužn, gdje su dozvoljeni rekviziti za ples, te miješanje stilova sa malo modernijom muzikom.

  Ove godine učestvuju takmičari iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, te BiH.

  U subotu, drugog dana festivala, od devet do 17 časova na programu su radionice, koje će voditi Nika Mlakar iz Slovenije i Suzan Frankovič iz SAD. Prva će voditi radionicu za senzualni orijent, a druga za trajbal fjužn sa primjesama flamenka.

  Treći festivalski dan od 10 časova nastavljaju se radionice koje će voditi Tanja Mirić, a organizatori su istakli da se s tom radionicom završava festival.

  Ulaz na gala šou, koji se održava u Dječijem pozorištu, će koštati šest KM, a ulaz na takmišarski program, koji će biti izveden pred banjalučkom publikom u Domu omladine, je tri KM. Radionice se posebno plaćaju.

  Organizatori festivala su Udruženje građana “Oriana & Oria” i Udruženje građana “Isis”.