Istanbul u novembru

Krenite na uzbudljivo putovanje u Istanbul, grad na dva kontinenta sa oko 14 miliona stanovnika, nasljednik raskošnog Carigrada. Najljepše džamije Islama, najvrijednije crkve Bizanta, kolosalne sultanske palače i najveći svjetski bazari. Treba li više superlativa da poželite otputovati u Istanbul?

Sami otkrijte zašto je Napoleon rekao: “Da je cijeli svijet jedna zemlja, Istanbul bi bio njen glavni grad”…

Bursa je poput muzeja na otvorenom s puno zapanjujućih znamenitosti.

Foto: Furaj.ba
Termin putovanja:        
22.11. – 26.11.2023.      
5 dana – 4 noćenja 
Prevoz: Avion-Turkish Airlines

Cijena aranžmana za minimalno 30 prijava:

HOTELICIJENA ZA PRVIH 10 UPLATAREDOVNA CIJENA
Hotel  Dalan 3* ili sličan789 KM899 KM
Hotel Ephesus 4* ili sličan899 KM999 KM

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 22.11.2023.

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 2 sata prije leta. Chekiranje i pasoška kontrola, te polijetanje za Istanbul u 08:30 sati na letu TK1024. Slijetanje u Istanbul u 12:20 sati (sva vremena su lokalna). Bit ćete očarani Istanbulom (ovaj grad ima naziv Carigrad i Konstantinopol), grad koji je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva – rimskog (330.-395.), vizantinskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Prijava i smještaj u hotel. Nakon smještanja u hotel slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

2. DAN / ISTANBUL / 23.11.2023.

Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam pješačku turu – fakultativni izlet koji uključuje posjetu džamijama Sulejmaniji, Plavoj džamiji, Aja Sofiji džamiji, hipodromu i cisternama – Rimski podzemni rezervoar za vodu “Cisterna Basilica“, na mapi označen kao Yerebatan – nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom dijelu grada, kojom prolazi laki metro – vrijeme potrebno za ulaz, obilazak i kafu je pola sata do 40 minuta. Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN / ISTANBUL / 24.11.2023.

Nakon doručka preporučujemo pješačku turu – cjelodnevni fakultativni izlet na Vidikovac Čamildžu odakle se pruža najljepši pogled, te odakle se vidi cijeli Istanbul, na Bosfor i njegove mostove – jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy , najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svjetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmijeni sudbinu careve kćerke, koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela.  Nakon izleta, povratak u hotel. U večernjim satima Vam predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer ujedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.

4. DAN / ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL / 25.11.2023.

Nakon doručka vam predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet u Bursu ili slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Bursa je grad u sjeverozapadnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Bursa, u regiji Marmara. Bursa je bila prijestolnica Osmanskog carstva između 1326. – 1365. U to vrijeme zvali su je Hüdavendigar (Božji dar), danas je zovu Yeşil Bursa (Zelena Bursa) zbog brojnih parkova i gustih šuma koje okružuju grad. Bursa je neraskidivo povezana sa planinom Uludağ koja je danas poznato tursko skijalište. Imat ćete priliku da posjetite turbeta Osmana i Orhana Gazi, sahat kulu, pijacu svile Koza Han i još mnogo toga. Povratak u Istanbul. Noćenje.

5. DAN / ISTANBUL – SARAJEVO / 26.11.2023.

Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam fakultativni izlet – Krstarenje Bosforom, morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosforskog prolaza. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali grupa će se zaputiti ka Bagdad ulici ili odlazak u jedan od obližnjih shopping centara. Mogućnost individualnog odlaska u šetnju Taksimom. Iskoristite jutro za istraživanje i uživanje u Istanbulu do transfera na aerodrom 2 sata prije leta. Prijava na let TK1025. Polijetanje u 19:30 sati. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 19:25 sati (sva vremena su lokalna).

This is an icon box

Relax Tours

Zelenih Beretki 22
71000 Sarajevo, B&H
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

relaxtours@relaxtours.com
sales@relaxtours.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi