Istražili smo: Gdje građani BiH najviše putuju ovog ljeta van granica BiH

  Istražili smo: Gdje građani BiH najviše putuju ovog ljeta van granica BiH

  Ljeto je omiljeno godišnje doba namijenjeno za godišnje odmore i putovanja, naročito u toplije krajeve. No, pandemija koronavirusa uzela je danak, pa su kao njena posljedica još uvijek zatvorene granice brojnih zemalja za građane Bosne i Hercegovine. Unaprijed rezervirani turistički aranžmani i ljetovanja su otkazani ili pomjereni, a tek rijetki se usuđuju na pravljenje novih.

  Među rijetkim zemljama koje su otvorile svoje granice za bh. državljane su Turska, Hrvatska i Albanija, stoga su to ove godine najatraktivnije ljetne destinacije.

  Iz turističke agencije Fibula rekli su nam da najveći interes naših građana je prema Jadranu i antalijskoj rivijeri u Turskoj. Agencija je krenula sa aranžmanima za susjednu Hrvatsku otkada je ta zemlja otvorila granice za naše državljane, bez obaveznog 14-dnevnog karantina koji je prethodno bio na snazi, a prvi charter let za Antaliju je krenuo jučer. Kada su u pitanju epidemijske mjere koje mogu očekivati putnici, one se razlikuju od zemlje do zemlje i svugdje se uglavnom odnose na nošenje maske u javnom prostoru. No, iz Fibule su nam rekli da se ljetovanje u Turskoj ne razlikuje mnogo od prethodnih godina. Kako su naveli, Turska nema stroge mjere. Preporučuje se nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali se maske ne moraju nositi u hotelima. U hotelskim restoranima su napravljene neke izmjene. Švedski stolovi su zagrađeni pleksiglasima, te za njima stoji neko iz osoblja ko poslužuje goste.

  Najveći interes putnika koji su se odlučili na agenciju Relax Tours vlada prema Hrvatskoj zbog akcijskih cijena koje je ova agencija odredila, no postoji veliki interes putnika i za jedinu bh. destinaciju na moru – Neum, te Tursku za koju kažu da se dobro organizirala usljed pandemije. Iz Relax Toursa su nam naveli da je smanjen broj putnika u odnosu na prethodne godine, ali da prilikom putovanja nema prevelike razlike spram ranijih godina. Kako su nam naveli, prilikom dolaska na antalijski aerodrom putnicima se mjeri temperatura, a da to oni ni ne osjete, te im se mjeri temperatura i u hotelu, gdje ako pokazuju simptome budu diskretno izdvojeni iz grupe, a zatim testirani, te da sve troškove testiranja i mogućeg liječenja snosi država.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Agencija Avioexpress turistima nudi aranžmane za Tursku i Jadran. Kako su nam naveli, broj putnika je smanjen, a prvi charter let prema Turskoj krenuo je tek jučer.

  Jedina agencija koja nudi aranžmane za Albaniju, također popularnu ljetnu destinaciju koja nema nikakva ograničenja prema građanima BiH, je Centrotours. Ove sedmice prvi putnici kreću na Drač, a za Albaniju će se putovati svakog petka, dok će povratak biti subotom. Kada su u pitanju granice, putnici iz BiH su u tranzitu prema Crnoj Gori, stoga ne moraju imati negativne rezultate PCR ili ELISA testa na COVID-19 na kojem institiraju crnogorske vlasti. U Albaniji nema mjera ograničenja.

  Također, veliki interes vlada za Tursku u kojoj se ekipa Centrotoursa trenutno nalazi. Ponovili su nam kako u Turskoj nema ograničenja, osim popunjavanja formulara na aerodromu. Omiljena je antalijska rivijera, a grupa putnika već je bila i u Istanbulu gdje je gotovo sve kao i ranije. Putnici Centrotoursa pokazuju interes za Jadran, no slabije zbog straha od zatvaranja granica ili ograničenja. Ipak iz ove agencije izdaju potrebne vaučere koje putnici pokazuju na hrvatskoj granici. Posebno lijepo bilo je čuti da ova agencija bilježi pojačan interes za Neum, koji im je jako prodavan ovu sezonu. Tokom vikenda, kako su nam rekli, svi hotelski kapaciteti budu popunjeni. Sa ovom agencijom možete svakodnevno otići na jednodnevni izlet u Neum. Polazak je iz Zenice, sa stajanjima u Kaknju, Visokom, Sarajevu, Konjicu, pa do Neuma, a ukoliko putujete u Neum u njihovom aranžmanu, možete organiziranim ili vlastitim prijevozom.

  NEUM

  Kada su u pitanju otkazana putovanja, iz Centrotursa su naveli kako nije bilo mnogo otkaza, već samo pomjeranja putovanja na druge datume poput jula i augusta.

  S obzirom na to da mnoge putnike interesuje šta će biti sa njihovim informacijama, saznali smo kako su turističke agencije odlučile zajedno nastupiti na državnom nivou tražeći da se riješi pitanje otkazanih putovanja, no još uvijek nije dogovoreno kako će se to riješiti – da li će putnicima biti vraćen novac za otkazana putovanja ili će biti izdani turistički vaučeri.

  Kada su u pitanju putovanja u Zapadnu Evropu, ona nam još uvijek ostaju samo san, jer BiH nije na popisu zemalja koje od 1. jula mogu putovati u neke od zemalja EU. U zavisnosti od epidemijske situacije, ta će se mjera možda promijeniti tek 15. jula. Sve ostale aranžmane za sada je teško prognozirati.

  S. Hodžić, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  NAŠE MORE, NEUM

  SPLIT – SVAKOG LITA CENTAR SVITA

  DUBROVNIK – NAJPOZNATIJI GRAD NA JADRANSKOJ OBALI

  SIDE – GRAD KOJI SVI TREBA DA VIDE

  ISTANBUL – VRATA ORIJENTA

  ANTALIJSKA RIVIJERA – TURISTIČKI DRAGULJ TURSKE