Izabrana najbolja pizza na svijetu, a nije iz Italije

  Izabrana najbolja pizza na svijetu, a nije iz Italije

  U “ratu” dviju kuhinja, francuska je odnijela važnu pobjedu – najbolja pica na svijetu nalazi se u Parizu.

  Foto: Pizzeria Pepe Pariz

  Za utjehu Italijanima je da iza nje ipak stoji jedan Napuljanin, Giuseppe “Pepe” Kutraro.

  Japanci mahom odnose nagrade za najbolji viski, Mars, Nikka, Suntory, stali su rame uz rame sa škotskim velikanima, kubanske cigare ustupile su na takmičenjima duhanski pijedestal već nekoliko godina unazad nikaragvanskom proizvođaču My Father Le Bijou (osnovan 1922. godine). Dolina Nape u vinskim izborima nerijetko pobjeđuje Bordo, a isti slučaj je i sa picom. Da li su se rodonačelnici delicija opustili, ili se drugi, bez prethodnog statusa i tradicije više trude, ostaje pitanje.

  Uglavnom, za najbolju picu više ne morate da idete put Italije, a to saznanje nije od jučer.

  Najboljom picom na svijetu u okviru renomiranog izbora „50toppizza“, sa sjedištem u Italiji, proglašena je picerija Pepe u Parizu. Lovorike je ponio Giuseppe Kutraro, čiji je nadimak ujedno i ime ove picerije.

  Nagrada žirija, na čijem čelu se nalaze isksuni gastronomi i hedonisti Lucciano Pignataro, Albert Sapere, i Barbara Guera nije došla slučajno. Naime, Giuseppe je 2019. godine na svjetskom takmičenju za najbolju picu u Napulju odnio prvo mjesto u kategoriji „najbolja savremena pica“ (broj učesnika bio je ograničen na pažljivo odabranih 1.000 picerija širom svijeta).

  Zanimljivo je da on taj dan nije bio prisutan, jer je završio na infuziji zbog stomačnih problema i stresa dan prije.

  Napuljanin je nakon ove pobjede odlučio da sa „picom u koferu“ u Parizu pokrene svoj brend.

  Njegov restoran otvoren je prošlog decembra, a pošto se 2020. godine nije održala nijedna eminentna manifestacija koja se ticala rangiranja pica, zbog dobro poznatih razloga, možemo slobodno da konstatujemo da će „Pepe“ skoro tri godine biti krunisani kralj pice! Kakva čast za njega, ali i Pariz, koji je u vječnom ratu dviju kuhinja, Italijanima „dao gol u gostima“.

  Pepeov put ka najboljoj pici trajao je dugo. Godinama je radio za korporaciju Big Mamma, u restoranima Popolare, Pink Mamma, Mamma Primi.

  Specijalizovao se na savremenim picama i receptima, koji na tradicionalne osnove dodaju duhove i ukuse novih vremena. A kako to u praksi izgleda, o tome najbolje svjedoči pica pobjednica koju on jednostavno zove “champion du monde” (svjetski šampion).

  Pobjednička pica sastoji se od dvogodišnje Parma šunke, koja nije preslana, a okupana je u sosu od žutog paradajza, koji je inače slađi od crvenog, sireva provalon i mocarela di bufala, pečenih badema, i organski džem od smokve. I naravno tijesto, sa kojim je počeo opsesivno da se bavi.

  Veliku pažnju Pepe usmjerava ka posebnoj tehnici miješanja tijesta (koristi specijalno brašno Nuvola, naručeno iz posebnog napuljskog mlina), ali i rigoroznom poštovanju redoslijeda miješanja sastojaka, za koju on ima posebnu tajnu. Njegove pice imaju velike hrskave rubove, a tekstura je toliko delikatna da bi mogla da se siječe makazama.

  „Eksplozija ukusa, gurmanska, a svarljiva, kremasta, hrskava i intenzivna “ – Giuseppe Kutraro

  Autentični restoran sa otvorenom kuhinjom i tradicionalnom peći za pice nalazi se u dijelu grada Saint Blaise, pariskom 20. aronodismanu, i uvijek je pun, svih 56 mjesta unutra ili 48 napolju u toku ljetne sezone. Ova lokacija koja se nalazi na ćošku ulica Banjole i San Blaise ima pogled na predivnu crkvu Saint-Germain de Charonne, čija gradnja je počela u dalekom 12. vijeku.

  Na meniju se nalazi i pica „Kraljica Tartufo“, sa Terra San Pietrese kremom od tartufa, Fior di latte mocarelom (klasična mocarela, nazvana cvijet mlijeka), pržene gljive, svježa stracciatela iz Pulje, prženi lješnjaci i lletni tartufi, kojima je ova pica i omaž. Uz ovu picu slobodno poručite i neki koktel, poput „Basilicuma“, sa džinom, limunom i bosiljkom.

  Na takmičenju je inače drugu nagradu osvojila picerija Via Toledo iz Beča, dok se na trećem mjestu nalazi Fratelli Figurato iz Madrida.

  Kada je regija u pitanju, u top pedeset pica ponovo se našla beogradska picerija Majstor i Margarita, koja je napredovala, i nalazi se na zavidnom 43. mjestu (treba imati u vidu koliko picerija na svijetu je svojim ukusima konkurisalo). Zagrebačka picerija Franko’s je na 47. mjestu, a ljubljanska Verace na visokom 35. mjestu.