Izlet u Gradačac i Srebrenik

  Izlet u Gradačac i Srebrenik

  Ovog vikenda ekipa iz agencije M97 vas vodi na nekoliko destinacija naslonjenih na obronke pitomih planina Majevice i Trebave i ravnicu oko rijeke Tinje.

  Živopisni kraj u uskom geografskom prostoru znatiželjnicima ima šta za ponuditi. Preporučuju vam dvije destinacije, na kojima bilo da ste u prolazu ili ciljano tražite mjesto za nedjeljni odmor u jednom danu možete odlično iskoristiti svoje vrijeme i uživati i nesvakidašnjoj gastro i kulturno-historijskoj ponudi ovog kraja.

  Datum polaska: 14.6.2020

  Mjesto polaska: Sarajevo- Zemaljski muzej

  Vrijeme polaska: 07:00 h ujutro

  Polazak ispred Zemaljskog muzeja u 7 sati. Vožnja prema sjeveru BiH uz povremene pauze. Planirani dolazak na prvu destinaciju – Srebrenik je oko 10 sati. Ovaj srednjovjekovni gradić je interesantna destinacija, najpoznatiji je po svojoj tvrđavi smještenoj iznad nepreglednih polja Posavine i sela u okolini koja kao da su iz knjige, sa svojim čudnovatim, dobro održavanim kućama i prelijepim vrtovima i voćnjacima prepunim najraznovrsnijeg voća.

  Po dolasku u Srebrenik slijedi zajednički odlazak do tvrđave. Srebrenička tvrđava sagrađena u 14. stojljeću, jedna je od najočuvanijih tvrđava u BiH iz srednjeg vijeka, a bila je i dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti. Nakon obilaska kule, slijedi slobodno vrijeme, te nastavak vožnje prema Gradačcu.

  Ovaj grad je prepoznatljiv po kuli Husein-kapetana Gradaščevića koja je sagrađena 1821. godine. Veliki kompleks je bio oštećen tokom prethodnog rata, ali je sad rekonstruiran i poprimio je svoj prvobitni izgled.

  Po dolasku u Gradačac slijedi zajednički odlazak do kule Husein-kapetana Gradaščevića, te obilazak iste (oni koji ne budu željeli, mogu ostati u gradu uz dogovor o mjestu i vremenu sastajanja grupe). Nakon obilaska kule, slijedi slobodno vrijeme. U starom djelu grada nalazi se kulturni centar, muzej, galerija i biblioteka, i sve ove ustanove nose njegovo ime. Ispod gradskih kapija nalazi se Huseinova džamija koja je izgrađena 1826. godine, koju karakterizira njen uski i visoki minaret. U isto vrijeme je izgrađena i sahat kula (koja je visoka 22m). Grad je umnogome očuvao svoj orijentalni stil. Za kraj ovog prelijepog dana, ćemo ostaviti jezero Hazna. Kao i u Tuzli i ovdje se nalaze plaže, organizirani su sportovi na vodi i postoje rekreacijski tereni, kao i restoran gdje možete imati ručak.

  I još nešto, legenda o tri kraljice…

  Riječ je o legendi koja se vezuje za porijeklo imena – iako nigdje u blizini nema rudnika srebre, grad se zove Srebrenik zato jer su se nekad davno takmičile tri kraljice koja će za sebe sagraditi ljepši grad. Jedna je sagradila grad na Sokolu, druga Gradačac, a treća je rekla da njen grad sjaji kao da je od srebra…

  Planirani polazak prema Sarajevu je oko 17 sati. Usputno stajanje radi pauze za toalet.

  Planirano vrijeme dolaska u Sarajevo je oko 20 sati.

  Cijena: 30 KM

  U cijenu uključeno:

  Prevoz autobusom
  Pratilac grupe
  Ulaznica u kulu u Srebreniku i stručni licencirani lokalni vodić
  Ulaznica u kulu u Gradačcu i stručni licencirani lokalni vodić
  U cijenu nije uključeno:

  Vlastiti troškovi (obroci, piće…)

  Kako se može prijaviti? Pošaljite poruku u inbox na Facebook stranici agencije M97 ili pozovite na telefon: 033/711-835
  Napomena: Zbog propisa vezanih za COVID-19, potrebno je pridržavati se higijensko-eidemioloških mjera. Obavezno korištenje maske tokom vožnje.