Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

  Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

  Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva.

  Na svečanoj ceremoniji otvorenja Izložbe turskog streličarsva prisutnima će se obratiti:

  • Hakan Çavuşoğlu, zamjenik premijera Republike Turske
  • Haydar Ali Yıldız, predsjednik Fondacije streličarstva Republike Turske

  Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

  Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

  İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldızu, kuratoru Mehmet Lütfi Şenu i direktoru Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gospodinu Mirsadu Sijariću, dok je koordinacija cijelog projekta djelo Mehmeta Erdoğana.

  Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembra do 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.