Jahting destinacija – Crna Gora

Jahting destinacija – Crna Gora

U zemlji tako bogate pomorske tradicije, gdje je prvo bratstvo pomoraca osnovano još u 9. vijeku, s kapetanima poput Iva Vizina, prvog Slovena koji je oplovio svijet, svako pristajanje, čak i vezivanje na osamljenu pontu, donosi osjećaj već viđenog, ali i svečanog čina.

Luka Budva

Ispred zidina Starog grada, na budvanskoj Pizani smještena je luka Budva. Prihvatni kapacitet luke je približno 400 vezova u koje se ubrajaju vezovi lokalnog stanovništva i nautički vezovi. Zbog njenog položaja luku krase  specifičnost i ekskluzivitet.

Luka Kalimanj

Na istočnoj obali Tivatskog zaljeva, potpuno zavučena u kopno i s morem povezana uskim ulazom, nalazi se Luka Kalimanj. Luka Kalimanj raspolaže s 377 vezova za potrebe lokalnog stanovništva.

Crna Gora ima pristaništa za sve vrste plovila, od malih brodova do superjahti 

Porto Montenegro

U prirodno zaštićenoj luci, nudeći maksimalnu sigurnost i zaštitu za jahte, nalazi se luksuzna marina Porto Montenegro. Međunarodna luka za jahting turizam s 450 vezova nudi najduži vez na svijetu dužine do 250 metara.Uskoro otvaranje novih marina

Pored postojeće nautičke marine Porto Montenegro, od sezone 2018. na Crnogorskom primorju očekuje se otvaranje tri nove marine. Već ovog ljeta otvara se luksuzna marina na poluotoku Luštica u Tivtu – projekat turističko naselje Luštica Bay, a krajem godine planirano je otvaranje nautičke marine u okviru turističkog kompleksa Portonovi u Kumboru, u Herceg Novom. Ovog ljeta u Meljinama kod Herceg Novog također se otvara marina nazvana Lazure. 

Luka Škver

Na sjevernoj obali Hercegnovskog zaljeva, ispod starogradskih bedema, smještena je Luka Škver. Unutrašnja strana lukobrana opremljena je za prihvat 40 plovila maksimalne dužine od 25 metara, dok operativna obala za pristajanje turističkih brodova ima dužinu od 30 metara.