Jajce ovih dana dom umjetnosti: Filmovi, predstave, koncerti

  Jajce ovih dana dom umjetnosti: Filmovi, predstave, koncerti

  Jajce je ovih dana dom umjetnosti… Počele su 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH, a i drugi po redu „Desant na Jajce“ koji je ove godine uz muzičke spektakle donio i projekcije najboljih filmova prikazanih na ovogodišnjem 27. Sarajevu Film Festivalu. 

  Drugi po redu Desant na Jajce počeo je 25. augusta projekcijom najboljih filmova sa ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala.

  Po dvije projekcije dnevno prikazivat će se do 28. augusta.

  Dio sadržaja Sarajevo Film Festivala svakako je i Dječiji program koji je i ove godine donio niz filmskih naslova za mališane. Upravo kroz ovaj program SFF nastojao je ispuniti slobodno vrijeme mališana kako bi ih uveli u svijet filma i povezali sa svime što ima filmsku tematiku. Dio filmova iz Dječijeg programa SFF-a u Jajcu je na programu od 17:30 sati u Muzeju AVNOJ-a.

  Izbor najboljih filmova 27. SFF-a u Jajcu bit će prikazani na Tvrđavi od 21 sati. U slučaju kiše sve projekcije filmova će se održati u Muzeju AVNOJ-a. Ulaz je BESPLATAN! Ulaznice možete preuzeti u Turističkom Info centru, od 11 do 17 sati, dan prije najavljene projekcije filma. Broj ulaznica je ograničen!

  Ispod Plivskog vodopada, u okviru kulturno-turističkog događaja „Desant na Jajce 2021“ kao zvijezde muzičkog programa u petak, 27. augusta nastupit će čuveni turski DJ i producent Mahmut Orhan, te u subotu, 28. augusta vrhunski interpretatori sevdaha, grupa „Divanhana“.

  Organizatori događaja „Desant na Jajce 2021.“ su Inicijativa „Odmori u BiH“ i JU Agencija Jajce, a pokrovitelji su Općina Jajce i općinski načelnik Edin Hozan, Vlada SBK/KSB, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

  Vrata grada Jajca za glumce i ljubitelje pozorišta otvorena su od 25. augusta do 4. septembra 2021. godine. Ključ grada Jajca jedanaest festivalskih dana je u rukama glumaca i pod budnim okom istaknutog bosanskohercegovačkog glumca Miralema Zubčevića.

  Jubilarne, 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH 25. augusta, srijeda, otvorila je predstava Schindlerov lift Kamernog teatra 55 Sarajevo. Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara prethodila je izložba Ede Murtića.

  11 dana, 10 predstava, 10 pozorišta, Monografija koja će obuhvatiti sve segmente koji predstavljaju ovaj festival  i dokumentarni film „Neka igre traju“ uz niz pratećih sadržaja obilježit će dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu.

  Organizator Pozorišnih/Kazališnih igara BiH je JU „Dom kulture Jajce“, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

  Pogledajte program Igara: