Javorov Do

Javorov Do

Do Javarovog dola na Bjelašnici vodi staza čiji početak se nalazi kod igrališta za djecu, pored hotela Maršal. Desno od igrališta je putokaz koji vas obavještava da ćete poslije 1,3 km naići na pećinu Klokočevica a do kamenog amfiteatra morat ćete preći 2,7km. 

Dobro uređena staza vodi kroz šumu a putokazi vas cijelim putem obavještavaju u kom smjeru trebate krenuti. Na nagibima postoje rukohvati a umorite li se postoje i klupice na kojima se može sjesti i odmoriti tako da je ova staza pogodna i za šetnju sa djecom.

 

“Javorov do” na Bjelašnici je privatni posjed koji se nalazi na 1.250 metara nadmorske visine. Primjetit ćete da je pored novca u svaki djelić ovog prostora uloženo jako puno ljubavi i truda. Pored vještačkog jezera, natkrivenih mjesta za odmor, drvenih klupa, kamenih staza i potočića, tu je i kameni amfiteatar, teatarska scena na otvorenom, izgrađena s namjerom da na njoj predstave izvode studenti Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.

Za gradnju amfiteatra iskorišten je prostor prirodne planinske vrtače i prostorno je prilagođen održavanju kulturnih, zabavnih, poslovnih i drugih društvenih događanja koja ne iziskuju veliki scenski prostor.

Također, amfiteatar bi mogao poslužiti za organizovnje književnih večeri, javnih tribina, poslovnih prezentacija, seminara te različitih tematskih građanskih okupljanja.