“Jedne noći u decembru”: Sarajevo slikom i muzikom odaje počast Kemalu Montenu

  “Jedne noći u decembru”: Sarajevo slikom i muzikom odaje počast Kemalu Montenu

  U čast velikana bh. muzičke scene, Kemala Montena, u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu otvorena je manifestacija “Jedne noći u decembru” koja će građanima Sarajeva, ali i brojnim turistima, približiti život i muzičku karijeru Kemala Montena.

  Centralnim dijelom Štrosmajerove ulice postavljeno je 12 samostojećih elemenata na kojima je kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. U sklopu njih nalaze se i postamenti s LED rasvjetom iz kojih se emitira audiozapis na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena. Postavljena je i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvorenja izložbe koja ima interaktivni karakter s posjetiocima kao mjesto s kojeg bi publika mogla ponijeti uspomenu u obliku fotodokumentacije.

  Autorica izložbe i idejni tvorac ove manifestacije je Amina Abdičević, stručnjakinja iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti , koja je na ovaj način željela obilježiti 70 godina od rođenja Kemala Montena. Izložbu je otvorio Alija Hafizović, poznati karikaturista i likovni umjetnik, ali i autor nekih Keminih pjesama, među kojima je najpoznatija Sarajevo ljubavi moja.

  Posjetioci imaju priliku pogledati dio bogate zaostavštine ovog velikog muzičkog umjetnika koju je za potrebe izložbe ustupila porodica Monteno.

  Grafički dizajner izložbe je Branko Dursum, a producenti projekta su Selma Velić i Sanin Hadžibajrić iz Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad Sarajevo.