Jedno od omiljenih izletišta Tuzlaka uskoro u novom ruhu

  Jedno od omiljenih izletišta Tuzlaka uskoro u novom ruhu

  Jedno od omiljenih izletišta Tuzlanki i Tuzlaka Ilinčica uskoro će biti u novom ruhu.

  Pogled sa Ilinčice; Foto: Tztz.ba

  U toku su radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“, skraćeno PA.CON. Trenutno se završava uređenje 16 piknik lokacija, vrši se postavljanje ulične LED rasvjete, a u toku je provođenje procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača za radove na uređenju objekta Doma prirode.

  „Ovaj projekat je jako lijepa priča, koju odavno planiramo. Dakle, kad krenete pješice zelenim pojasem od sjevera Tuzle, od vrha Slane Banje pored Trnovca, preko kompeksa Slane Banje, preko kompleksa slanih jezera, kroz park sa spomenikom prvom bosanskom kralju, kroz čitavu pješačku zonu, ne možete naići na automobil. Jedino kad prođete od Korza kroz Bankerovu imate tri koraka da pređete onu cestu prema pozorištu, onda vas čeka plava pasarela i možete pješke sve do Ilinčice, ovog nekada omiljenog izletišta svih građana Tuzle.

  Ilinčica je dovoljno visoka da bude vazdušna banja i to je nešto što nama treba i u ljetnjem i u zimskom periodu. Projekat se tiče poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle i povećanja i poboljšanja turističke ponude Tuzle jer, vidjeli ste da smo sve atraktivnija turištička destinacija. U toku su radovi na uličnoj rasvjeti u dužini od 1.200 m. Dalje, postavlja se 16 uređenih piknik lokacija, zatim će biti označeno 4 kilometra trim i istovremeno biciklističkih staza i još neki drugi sadržaji. Imat ćemo i tri uređena vidikovca i, onda ide tačka na i Dom prirode, uređenje postojeće zgrade koja je u vlasništvu grada i uređenje oko zgrade. Koristit će se i za edukaciju i za boravak gostiju, učenika, mladih, turista, a vršit će i ugostiteljsku funciju“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prilikom obilaska radova na Ilinčici.