Kafa s najljepšim pogledom: Nekadašnji “Vidikovac” na Trebeviću

    Kafa s najljepšim pogledom: Nekadašnji “Vidikovac” na Trebeviću

    Davne 1959. godine u promet je puštena Trebevićka žičara.

    Za 12 minuta žičarom mogli ste doći na Trebević i prošetati, ali najveći gušt bio je popiti kafu na prekrasnoj terasi nekadašnjeg restorana “Vidikovac”, odakle se pružao jedan od najljepših pogleda na olimpijski grad Sarajevo. Dolazilo se prosto da bi se uživalo u pogledu i udisalo svjež planinski zrak i miris guste crnogorične šume. Kakva su to druženja bila najbolje govori i činjenica da je kafana opjevana i u pjesmi Bate Kovača i Žarka Roje “Četiri mladića”, koju je otpjevao Zlatan Fazlagić Fazla.

    Ovaj jedinstveni restoran bio je smješten na 1.160 metara visine, a gosti su se odmah po izlasku iz žičare nalazili na lijepoj i sunčanoj bašti restorana u čijem sklopu se nalazio i most za prijem kabina. Na ovakve izlete nije bilo jeftino ići zbog cijene žičare, ali vrijedilo je svake marke.

    Trebevićka žičara je ponovo otvorena na Dan Grada Sarajeva, 6. aprila 2018. godine i njome se sada stiže do Trebevića za sedam minuta, a u toku su i radovi na obnovi nekadašnjeg restorana što će svakako upotpuniti bogatu ponudu omiljene planine Sarajlija koju još zovu i “pluća grada”.