Kaftan studio – Domaći brend koji osvaja crvene tepihe širom svijeta

Kaftan studio – Domaći brend koji osvaja crvene tepihe širom svijeta

Kvalitetni i luksuzni materijali, posvećenost kreiranju i izradi, te velika doza ženstvenosti utkana u svaki dizajnerski komad s etiketom Made in BiH, ono je što karakteriše popularni bh. brend Kaftan studio.

Dizajnerski modni duo iz Sarajeva, Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić, kroz više od 15 godina rada, kreirale su brojne vrhunske kreacije koje su zaživjele na crvenim tepisima širom svijeta, te tako oduševile sve ljubitelje mode, pa čak i one najizbirljivije.  

– Oduvijek smo znale čime se želimo baviti. Još u toku studija na Likovnoj Akademiji, dizajn je bilo polje našeg istraživanja i usavršavanja. Po završetku studija, polako smo počele raditi prve kolekcije, formirale radionicu, tako dobile povjerenje klijenata, što nas je dovoljno ohrabrilo da pokrenemo svoj brend i otvorimo svoj studio.

Dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić Adilović

PREPOZNATLJIV AUTORSKI IZRAZ

Glavna motivacija Kaftan studija je kroz sve ove godine bila potreba za kreativnim izražavanjem kroz modni dizajn, a cilj je bio napraviti kvalitetan brend pod etiketom Made in BIH. Pitali smo sestre Eminu i Nerminu šta ih izdavaja u mnoštvu brendova koji danas postoje…

– Mi smo od početka gradile prepoznatljiv autorski izraz s kojim smo se izdvojile kao umjetnice, dizajnerice. Kaftan studio je konkretno u regiji postao uzor mnogim dizajnerima, što nas zaista raduje. Ono što nas je izdvojilo i što nas diferencira u odnosu na ostale jeste činjenica da pristupamo dizajnu studiozno i da radimo na sebi prije svega, što se reflektira na dizajn i sam proizvod.

Kako kažu vlasnice, koncept Kaftan studija se nije mnogo promijenio od samih početaka, ali naglašavaju da je jako bitno da sazrijeva i da ga poboljšavaju sa svakom novom kolekcijom i prezentacijom radova koje izlaze iz ovog studija.

Emina i Nermina su nam otkrile šta je potrebno za dobar i kvalitetan proizvod na polju dizajna. 

– Kada poznajete dizajnersku struku, onda osim estetike morate zadovoljiti i formu, morate poznavati materijal s kojim radite kao i tehnike postizanja rezultata prilikom izvedbe dizajnerskog rješenja. 

POZNANSTVO S PRINCEZOM DEENOM

Tokom prošlogodišnje Sedmice mode u Parizu, dizajnerice Kaftan studija su upoznale princezu Deenu Abdulaziz, bivšu urednicu Vogue Arabia, koja je ranije nosila njihove kreacije. Otkrile su nam kako je došlo do saradnje s njom i do toga da izabere komad odjeće iz njihovog studija.

– Dobar dizajn nađe svoj put, a društvene mreže su jedan od tih puteva. Zahvaljujući Kaftan studiju, Bosna i Hercegovina je imala prvi put kreaciju na crvenom tepihu dodjele Oscara. Objavljeni smo u prestižnim modnim magazinima širom svijeta. Stilisti su oduševljeni našim radovima i često nas biraju. Jednostavno, ako dobro i uporno radite, razvijate se kao autor i tu ne postoje nikakve granice. Prepustite se radu i rezultati sami dolaze.

Na pitanje koliko su im značajna poznanstva poput ovog s princezom Deenom, iz Kaftan studija poručuju da je poznavanje dizajna njihovo najznačajnije poznanstvo. Ne koriste se, kažu, ličnim poznanstvima da bi ostvarile uspjeh ili neku dobit, dizajn je njihov način komunikacije. 

– Osobe koje prepoznaju kvalitetan dizajn vrlo lako se identificiraju s nama i našim radovima. Možete imati sva poznanstva svijeta, ali ako je ono što nudite polovično ili blijeda kopija, onda vjerujte da ćete ostvarivati iste takve rezultate i trošiti dragocjeno vrijeme na sve, osim na rad i dizajn.

Emina i Nermina su u najvećoj mjeri posvećene dizajniranju svečanih haljina i vjenčanica, koje se uvijek rade za posebne prilike, a povod je uvijek radostan.

– Volimo biti dio sretnih trenutaka naših klijentica. Što se tiče materijala, volimo raditi sa svim, jer je to naše sredstvo za rad, medij putem kojih izražavamo svoje dizajnerske sposobnosti.

Kada ne bi bile dizajnerice Kaftan studija, ove dvije sestre su saglasne da bi se bavile edukacijom budućih dizajnera. A, osim poslovnih obaveza koje im ne predstavljaju teret već zadovoljstvo, Emina i Nermina ipak nađu vremena i za predah.

– Uvijek razmišljamo i bavimo se dizajnom. Trenutke predaha provodimo s porodicom na planini, zajedničkim druženjima uz film, predstavu, koncert, odlazak na izlet… Također, volimo i putovati. Svako putovanje nas je dodatno obogatilo i donijelo novo oduševljenje i iskustvo. Francuska, Španija, Italija, Turska, putovanja po Istoku… Svaka destinacija ima svoju lijepu stranu i specifičnost.

Sebi, a i drugima, dizajnerice Kaftan studija u Novoj godini su poželjele zdravlje i ljubav, dva najveća izvora za zahvalnost, snagu i sreću. 

Autor: Samila Ivković