Kako da uštedite na hrani dok ste na putovanju?

  Kako da uštedite na hrani dok ste na putovanju?

  Kada krećete na putovanje nikada ne možete znati koliko je skupa hrana u mjestu u kojem ćete boraviti. Zato, prije nego krenete na put, otiđite u supermarket u vašem gradu i kupite hranu u konzervama koja će vam poslužiti za doručak. Također se opskrbite bocama vode kako ne biste morali razmišljati da li je voda u mjestu odsjedanja pitka i kako ne biste morali kupavati vodu.  

  51b60d4074c5b622a2000349-_w-540-_s-fit

  Ako putujete vlastitim vozilom sa sobom možete ponijeti hranu te razne namirnice koje će vam često dobro doći. Ponesite hranjive grickalice poput oraščića i krekera, a izbjegavajte one koje su lako kvarljive i brzo topljive. Svakako će vam dobro doći  po koja konzerva i kesica supe za čiji pripravak vam samo treba obično kuhalo.  Sokove zamijenite običnom vodom, jeftinije je, a i zdravije. U prodavaonici/supermarketu kupite veliku bocu vode (1,5l ili više), te ju u sobi pretačite u manju bocu koju će vam biti lakše nositi i iz koje će vam biti lakše piti. S druge strane, boca od 1,5l vode  (ili veće) jeftinija je od 3 male boce od po 0,5l.

  Ukoliko ne možete ponijeti hranu iz mjesta odakle putujete pronađite supermarket ili pijacu u blizini mjesta gdje ćete boraviti. Ukoliko je supermarket koji ste pronašli jeftin u njemu kupite svu potrebnu hranu, voće i povrće tako da ne morate da kupujete u lokalnim prodavnicama koje su često dosta skuplje. Važno je znati i cjenkati se.

   

  Ukoliko boravite u hotelu gdje imate besplatan doručak, uvijek za vrijeme doručka napravite sebi nekoliko sendviča koje kasnije možete da pojedete, umjesto ručka. Ponesite sve što mislite da ćete pojesti u toku dana. Iako je u nekim hotelima zabranjeno iznositi hranu, osoblje hotela često zna zažmiti na jedno oko jer su svjesni da će se najveći dio te hrane baciti.

   

  Ako ne želite puno potrošiti, imajte na umu kako se trebate držati unaprijed određenog budžeta. Izbjegavajte restorane ali svakako probajte neki od jeftinih lokalnih specijaliteta koji se pripremaju i prodaju na ulici, ali se najprije uvjerite da je svježe spravljena (najbolje da je pred vama pripremaju).

   

  Kada se prijavljujete u hotel ili hostel na recepciji pitajte gdje možete naći najjeftiniju hranu u gradu i koje restorane vam mogu preporučiti. Oni će najbolje znati gdje ćete pronaći jeftinu hranu i gdje možete da kupite jeftinije namirnice.

   Pronađite besplatne aplikacije koje će vam pomoći da pronađete popuste. Postoji puno manje poznatih, besplatnih aplikacija koje vam mogu uštedjeti novac tokom putovanje. Tamo možete pronaći sve ponude, dnevne i sedmične akcije koje su vam dostupne, neki ‘happy hour’ i slično. Ovo je izvrstan način da pronađete neko mjesto gdje možete uz popust popiti piće, kao i dobiti besplatni obrok.

   

  Naravno, ovi savjeti se uglavnom odnose na mlađe osobe koje nemaju djecu i kojima nije previše bitno šta će jesti tih nekoliko dana koliko će biti na odmoru.

   

  Furaj.ba

  navigo-reklama