Kako građani BiH mogu putovati u zemlje EU

  Kako građani BiH mogu putovati u zemlje EU

  Građani Bosne i Hercegovine sada mogu putovati i u Evropsku Uniju, tačnije u Njemačku, ali uz negativan PCR tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Njemačka je zvanično potvrdila da priznaje testove na koronavirus urađene u BiH, iako to do jučer nije bilo slučaj. Tako je BiH i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin, pod uslovom da osobe koje dolaze u Njemačku mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

  Ipak, svi oni koji žele u Austriju, još uvijek to ne mogu, jer su Austrijanci odlučili ostaviti na snazi zabranu ulaska građanima trećih zemalja među kojima je i BiH. To čak znači da svi austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji koji se vrate iz BIH moraju u dvosedmični karantin, odnosno dužni su da obave PCR test. Također, Austrijanciima se ne preporučuje putovanje u zemlje Zapadnog Balkana niti im se dozvoljava ljetovanje, čak po cijenu otkaza.

  S obzirom na to da je Hrvatska u EU, građani BiH konačno mogu putovati u još jednu zemlju, nakon što je Hrvatska ukinula mjere samoizolacije za državljane BiH, koji na graničnim prijelazima ipak moraju dokazati svrhu ulaska ili putem obrasca na internetu na zvaničnoj stranici MUP-a RH.

  S druge strane, državljani EU još uvijek ne mogu ući u BiH koja do daljnjeg ostaje zatvorena za strance. BiH je dozvolila ulazak samo državljanima susjednih zemalja: Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Razmatra se otvaranje granica za strane državljane, odnosno državljane EU uz obavezan uslov negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od 48 do 72 sata.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  LJETOVANJE U EVROPI OVE GODINE ĆE IZGLEDATI DRUGAČIJE

  COVID-19 I GRANICE: U KOJE DRŽAVE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI

  GRAĐANI BIH MOGU U CRNU GORU I UZ JEFTINIJI SEROLOŠKI TEST