Kamene kugle

  Kamene kugle

  Prirodni fenomen kamenih kugli prisutan je u Kaknju, Banjaluci, Teočaku, Mostaru, Olovu, Žepču, Gračanici, ali najvećim dijelom moguće ih je vidjeti u Zavidovićima.

  Na području općine Zavidovići do danas je pronađeno oko 60 kamenih kugli koje se nalaze na 11 različitih lokacija, sa akcentom na sljedeća naselja:
   -naselje Mramorje, zatim Davulije, uzvišenje iznad naselja Grab i naselje Beše gdje se nalaze najočuvaniji kameni stećci.
  Niko ne zna, otkad su tu i kako su se pojavile. Jedni su ubjeđeni da su kugle ostaci meteorita koji su nekada pali na ovo područje, a drugi sasvim ozbiljno pričaju kako su kugle zapravo djelo neke drevne civilacije. Naučnici u BiH kažu kako se radi o sasvim objašnjivoj prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera.
  Većinom su manjih dimenzija, ali ima i onih promjera jedan metar i teških po nekoliko tona.
  Najveće kamene kugle u Bosni i Hercegovini promjera su oko 1,5 do 2 metra, i potiču iz naselja Grad u Zavidovićima. Kamene kugle koje se mogu vidjeti u Dubokom potoku, prema kazivanju starijih mještana, pojavile su se nakon velike oluje 1936. godine. Tada je potočić koji teče tim krajem nabujao, a voda napravila manji klanac na čijem dnu su se pojavile kamene kugle različitih veličina, od 0,5 do 1,6 m u promjeru.
  Danas se tu nalazi 15-ak neoštećenih kamenih kugli i još 20-ak polovica, pa je otvoren i  arheološki park “Bosanske kamene kugle” na trenutno najvećem nalazišu u Dubokom potoku, 2 km od centra Zavidovića.
  Elvira Leka, Furaj.ba