Kanjon Vrbasa

  Kanjon Vrbasa

  Kanjon Vrbasa smješten je između Jajca na jugu i Banja Luke na sjeveru. Njega čine dva manja kanjona Podmilačje i kanjon Tijesno. Udaljeno je od Sarajeva 205 kilmetara, Banja Luke 12 kilometara, Zagreba 209 kilometara, Splita 241 kilometra, Ljubljane 349 kilometara i Beograda 356 kilometara. 

  580676_10151139004342574_1762257455_n

  Rijeka Vrbas je srce i duša Banje Luke i jedna od najljepših rijeka u zemlji. Smaragdno zelene dubine Vrbasa inspiracija su mnogim umjetnicima, pjesnicima, i zaljubljenima i osvojile su srce skoro svakog posjetioca.

  Rijeka Vrbas je probila vapnenačke stijene i tako stvorila kanjon u kojem su se razvile brojne enedemske i reliktne biljke i životinjeske vrste.

  Ukoliko volite avanturističke sportove poput kajaka, kanua, raftinga, alpinizma i ostalih ovo mjesto je idealno za vas. Kanjon se u dužini od 31 kilometar koristi za vodene avanturističke sportove. Na ovom mjestu također možete uživati u istraživanjima pećina, letenjem paraglajderm i penjanjem po stijenama. Na ovom kanjonu je održano svjetsko i evropsko prvenstvo u raftingu.

  Kanjon Vrbasa nije rezervisan samo za avanturističke sprtove, već tu možete da posjetite neke kulturno-historijske znamenitosti, učestvujete u lokalnom životu i etno dešavanjima, festivalima i specijalitetima domaće kuhinje. Također možete da posjetite manastir, crkvu brvnaru, arheološka nalazišta i drvene mlinove starije od stotinu godina.

  Ukoliko želite miran i opušten odmor možete prošetati romantičnim i mirnim mjestima a u ljetnim danima možete se odmarati, šetati, kupati i sunčati uz slapove rijeke Krupe.

  U okolini kanjona možete da birate između malih porodičnih hotela, pa sve do luksuznih hotela sa bogatim sadržajem.