Kapali čaršija ponovo otvara svoja vrata za kupce

  Kapali čaršija ponovo otvara svoja vrata za kupce

  Kapali čaršija u Istanbulu uskoro će ponovo početi sa radom nakon zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, a komunalni radnici u tom gradu od ponedjeljka čiste ulice, zidove i izloge.

  Ovaj tzv. Veliki bazar, jedan od najstarijih, najvećih i najposjećenijih na svijetu, stoljećima je predstavljao sinonim za mješavinu jezika, kultura i trgovine, što je pandemija koronavirusa pretvorila u jezivu tišinu 23. marta ove godine u sklopu mjera za zaustavljanje širenja novog koronavirusa. U ponedjeljak su vrata otvorena prvi put nakon dva mjeseca.

  Kapali čaršija je tokom pandemije koronavirusa bila najduže zatvorena u proteklih 550 godina svoje historije, ukoliko se izuzme zatvaranje zbog požara i zemljotresa.

  Svakodnevno je posjećivalo 150 hiljada ljudi, dok trgovci svoje proizvode nude na desetine jezika. Sada su sve trgovine zatvorene, osim dvadesetak berzi i draguljarskih radnji koje su iz ekonomskih razloga ostale otvorene.

  Bazar je dezinficiran svake srijede za vrijeme pandemije koronavirusa, a iz uprave Kapali čaršije najavljeno je da će tržište od 1. juna ponovno biti otvoreno za kupce.

  Kapali čaršija sagrađen je 1455. godine, dvije godine nakon što su Osmanlije zauzele Carigrad. Tržište je napredovalo, brzo se širilo s osmanskim carstvom u usponu, a do 17. stoljeća poprimilo je današnji oblik.