“KARAĐOZ” NA 14. MEĐUNARODNOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DJECU

  “KARAĐOZ” NA 14. MEĐUNARODNOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DJECU

  Dječije pozorište RS, od 3. do 7. oktobra ove godine organizira 14. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Ova godina će biti u znaku tradicionalnog turskog teatra sjenki „Karađoz“

  10685541_887797304643548_5505619745096982388_n

  Cilj Festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, omogućavanje uvezivanja sa međunardonim institucijama kulture, te na taj način i snažnijem prodoru i promociji srpske pozorišne scene za djecu u svijetu.

  Festival je u Evropi poznat po tome što svake godine promoviše jedan narod na način da predstavi njegovu lutkarsku umjetnost. Festival je do sada promovisao lutkare iz Poljske, Bugarske, Njemačke, Ruske Federacije, Srbije, Slovenije i Mađarske, a ove godine je u znaku tradicionalnog turskog teatra sjenki „Karađoz“ koje će predstaviti istaknuti umjetnik Turske sa svojim teatrom g. Suat Veral, i gospođica Merve Ilken sa svojim lutkama.

  Promocija lutkarstva jednog naroda zamišljena je tako da se na festivalu predstavi nekoliko teatara koji bi izveli svoje najbolje lutkarske predstave, ali upriličila Izložba najljepših lutaka zemlje nosioca promocije za tu godinu. Ove godine biće održane radionice za djecu do 12 godina, izvedene dvije predstave i upriličena izložba tradicionalnih i modernih lutaka specifičnih za turski teatara sjenki „Karađoz“.

  Međunarodni festival pozorišta za djecu je festival takmičarskog karaktera, a predstave svake godine ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od najeminentnijih lutkarskih teatrologa. Festival svake godine dodjeljuje nagrade: Gran pri – najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada, te specijalnu nagradu direktora Festivala.

  Učešće na festivalu svake godine uzme oko 400 gostiju iz Evrope i inostranstva i države, a oko trideset izvođenja predstava u dvorani i na otvorenom vidi oko 10.000 najmlađih posjetilaca.

  Predstava „Karađoz na festivalu“ će na Maloj sceni Narodnog pozorišta RS biti prikazana u ponedjeljak, 5. oktobra 2015. u 12.00 i 14.00 sati.

  Raspored ostalih predstava možete pogledati OVDJE  

  Lutkarsko pozorište “Karađoz” nastalo u Bursi, u XIV vijeku, jedan je od zaštitnih znakova Anadolije. Originalne lutke prave se od štavljene kamilje ili goveđe kože i farbaju prirodnim bojama. Pozorište vodi samo jedan lutkar (hayali), sa asistentom koji namješta „zavjesu“ i dodaje mu lutke.