Kasting za stjuardese

  Kasting za stjuardese

  Prelijepe mlade dame, uvijek nasmijane, ljubazne, strpljive i uslužne opis je kojim su globalni mediji preko TV filmova i serija predstavili grupu djevojaka u kostimima po PS-u ispred kojih se odvažno kreće kapetan sa titulama na bijelom odijelu.

  stewardess

  Zanimanje stjuardese u mišljenju šire javnosti uvijek je bilo i više nego privlačno. U pravi opis posla pretjerano se ne ulazi, a ono što se vizuelno da primjetiti dovoljno je da se na listi traženih poslova upravo ovaj proglasi “poželjnim“

  U stvarnosti, stjuardese i stjuardi su kabinsko osoblje vazduhoplovstva sa glavnim i osnovnim zadatkom da se let svakom putniku učini sigurnim, udobnim i prijatnim. Prije svakog polijetanja obaveza im je da nakon što posada dođe u avion, provjeravaju opremu za slučaj opasnosti i o tome izvještavaju kapetana. Pripremaju hranu, piće i novine, te pripremaju kabinu za dolazak putnika, provjeravaju da li je sve čisto i uredno, prilagođavaju svjetla ako je potrebno, uključuju muziku, uspravljaju i provjeravaju sjedišta. Potom dočekuju putnike pri dolasku, pozdravljaju ih i pomažu im da pronađu svoja sjedišta i smjeste ručni prtljag. Nakon što se putnici ukrcaju, provjeravaju da li broj putnika odgovara broju koji je prijavljen aerodromskoj službi, zatvaraju vrata aviona i izvještavaju kapetana da su se svi putnici ukrcali. Prije polijetanja upoznavaju putnike sa osnovnim sigurnosnim informacijama i saopštavaju im informacije o letu.

  10126491-businessmen-and-stewardess-on-jet

  Zahvaljujući konstantnim letovima koji mogu biti dnevni, noćni, radnim danima i praznicima uistinu obiđu svijet u vrlo kratkom roku. Međutim, daleko od toga da se tu radi o uživanju i razgledanju destinacija jer najčešće ono što stjuardese vide su razni aerodromi i hotelske sobe. Broj slobodnih dana varira u odnosu na red letenja i dužinu letova, pa kompanija obezbjeđuje smještaj i obrok za vrijeme odmora.

  Od svega možda najzanimljivije pitanje:“Kako do posla“? Zanimanje je prvenstveno namjenjeno odgovornim osobama koje su dobre u komunikaciji sa ljudima. Traže se ličnosti koje brzo i ispravno reaguju u stresnim situacijama, strpljive i intelektualno zrele. Kompanije zapošljavaju kadar koji je završio srednju školu sa aktivnim znanjem engleskog i još jednog stranog jezika. Procedura je kompleksna, pretežno se izbor provodi u par krugova gdje se održavaju kastinzi. Na kasting je potrebno da se ponese CV i dvije slike (jedna kao za pasoš, a druga na kojoj se vidi cijelo tijelo) i onaj ko prođe prvi krug ide dalje u selekciju. Kandidati koji zadovoljavaju sve postavljene kriterije kompanije školuju ili u svom centru ili u centrima drugih vazduhoplovnih kompanija. Osnovno školovanje traje do dva mjeseca, s tim da je pola školovanja teoretska nastava, a pola praktična.

  Nakon školovanja polaže se praktični i teoretski ispit jer bez uspješno položenih ispita ne može se dobiti radna dozvola.

  world_travel___tourism_beautiful_stewardess_018985_

  Da bismo vam predočili uslove i šanse takvog posla, navest ćemo konkurs koji je ne toliko davno pružio priliku i našim djevojkama i momcima da postanu stjuardese/stjuarti je onaj od strane tvrtke Qatar Airways-a i time privukao ogromnu pažnju. Pogledajte šta se tražilo.

  Uslovi konkursa Qatar Arways-a

  • Minimalna starost od 20 godina
  • Minimalni domet ruke 212 cm (na vrhovima prstiju)
  • Minimalno obrazovanje srednja škola, sa tečnim pisanim i govornim engleskim jezikom (drugi jezik je prednost)
  • Visok nivo zdravlja i kondicije
  • Spremnost da se presele u Dohu, Katar
  • Idealno, otvorena ličnost sa dobrim međuljudskim vještinama i sposobnost za rad u timskom okruženju.

  Ono što Qatar Airways nudi zaposlenima je:

  • trogodišnji ugovor;
  • besplatan smještaj i prijevoz;
  • platu od $1,500 + bonuse;
  • životno osiguranje;
  • jeftinije avionske karte za sam Qatar Airlines, ali i kompanije sa kojima Qatar Airways sarađuje.

  O Emirates Group

  Grupacija Emirates, sa sjedištem u Dubaiju, bilježi prihode od oko 18,4 milijarde i zapošljava preko 50.000 ljudi. Grupacija se sastoji od “dnata” – jednog od najvećih pružatelja usluga u zračnom prometu, te “Emirates airline” – brzorastućeg i nagrađivanog međunarodnog avioprijevoznika. Trenutno Emirates leti do preko 125 destinacija na šest kontinenata modernom flotom od 180 letjelica.

  Zaposlenici Emirates grupacije dolaze iz više od 160 država svijeta, primaju plate oslobođene plaćanja poreza uz brojne druge pogodnosti koje pruža život u modernom kozmopolitskom gradu kakav je Dubai, a pruža im se i mogućnost napredovanja u karijeri.

   

   

  Furaj.ba