Katedrala Srca Isusova

Katedrala Srca Isusova

Katedrala Srca Isusova prvostolna  crkva Vrhbosanske nadbiskupije nalazi se u centru Sarajeva, na glavnoj i najprometnijoj šetnici. Sagrađena je u neogotičkom stilu 1889. godine na mjestu nekadašnjeg janjičarskog logora gdje je austro-ugarska uprava namjeravala sagraditi gradsku tržnicu. Projektovao ju je Josip Vancaš.

417727_3010050052722_28420786_n-1

U pročelju katedrale nalaze se dva 43,2 metra visoka zvonika, kvadratičnog presjeka. Unutar njih se nalaze zvona i to u zapadnom jedno zvono teško 2,5 tone, a u istočnom pet manjih zvona. Zvona su dar slovenskog naroda. Za njihovu nabavku pobrinuo se ljubljanski knez biskup Pogačar, ali budući da je on umro prije nego je ostvario svoju nakanu, obavezu je preuzeo nasljednik mu biskup Jakob Missia. Zvona su lijevana u radionici Samasse u Ljubljani

Dužina katedrale iznosi 41,9 m, a širina 21,3 m. Iznad glavnog ulaza ističe se luk i bogato dekorisana rozeta sa dekorativnim staklenim vitražom, a u sklopu donjeg dijela rozete nalazi se kip Srca Isusova. Iznad glavnih ulaznih vrata nalazi se reljef Presvetog Trojstva.

Na grbu kantona Sarajevo nalazi se motiv sa rozete koja se nalazi iznad glavnog ulaza, kobinovan sa alkom sa vrata Svrzine kuće.

U Katedrali se nalazi grobnica Josipa Štadlera, vrhbosanskog nadbiskupa sa početka 20. stoljeća koji je inicirao izgradnju ovog objekta.

Trg ispred katedrale nosi naziv fra Grge Martića i na njemu se nalazi spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je posjetio Sarajevo 1997. godine.