Kineska Nova godina u znaku Bika – značenja, simboli i vjerovanja

  Kineska Nova godina u znaku Bika – značenja, simboli i vjerovanja

  Kineska nova godina u znaku Bika i elementa metala započinje 12. februara 2021. godine i traje do 31. januara 2022. godine.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Kineski lunarni kalendar

  Astrologija u Kini proučava 12-godišnji ciklus koji se bazira na kineskom lunarnom kalendaru. Nova godina je dan mladog mjeseca u prvom lunarnom mjesecu koji je drugi nakon onoga u kojem je bio zimski solsticij (oko 23.12. prema gregorijanskom kalendaru). Tako kineska godina uvijek počinje u drugom dijelu januara ili prvom dijelu februara. Osobe rođene do 20. februara svakako trebaju provjeriti kojoj kineskoj godini pripadaju.

  Svakoj godini pripisuju se karakteristike jedne od dvanaest životinja prema kružnom ciklusu: Štakor, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja. Ovo je godina Bika.

  Godina Bika

  Svaka godina nosi povoljnu energetsku podršku za neka područja života, ali i negativne utjecaje. Tako će ova godina biti povoljna za porodične odnose, prijateljstva i ljubavne veze, ali za to ćemo se morati potruditi. Kako je u svim odnosima moguča i pojačana ljutnja, vrijeme je i da naučimo vladati svojim emocijama kako ne bi utjecali na te odnose. Stoga preporučujemo da iskoristite ovu godinu za lični razvoj.

  Kineski zodijak

  Bik u kineskom zodijaku predstavlja ozbiljan i težak rad, ustrajnost, disciplinu, metodičnost i poštenje, što govori da ako ove godine želite postići uspjeh, radite na ovom karakternim osobinama. Uz Bika povezujemo i yin energiju pa će yin karakteristike biti izražene. Uspjeh će ostvariti samo oni koji ulože veliki trud i angažman.

  Bik nam donosi mogućnost da se uz ozbiljan rad ostvari ekonomski oporavak ili barem stabilizacija, a povoljna su i dugoročna ulaganja. Ko može, treba stavljati novce u „crni fond“ te raditi na ulaganjima za penziju. U ovoj godini važno je imati i dobar plan.

  Koje boje unijeti u dom i koji nakit nositi

  Boje koje se preporučuju kao povoljne za nositi ili unijeti u svoj dom i poslovni prostor ove godine su bijela, siva, srebrna, zlatna i ostale „metalne“ boje, te žuta, krem, vanilija i zelena. Ukoliko želite da vas sreća prati nosite nakit izrađen od metala, a izbjegavati bižuteriju.

  Zdravlje

  Ove godine, i bez pandemije, najviše se preporučuje boravak u prirodi i na svježem zraku u aktivnostima srednjeg intenziteta. Element metal koji vlada ovom godinom povezan je s plućima, što govori da svi koji imaju nekih problema s ovim organom, trebaju mu posvetiti posebnu. Svaku respiratornu infekciju shvatite ozbiljno i nemojte čekati da prođe samo od sebe kako biste izbjegli komplikacije! Uostalom, pandemija je koronavirusa koja utječe na pluća.

  Proslava Nove godine 

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Naglasak proslave Nove godine je na porodici, domu i njegovom uređenju kako biste imali više sreće. Preporučuje se da se cijeli dom pažljivo i detaljno čisti kako bi se uklonila stara i ustajala energija, te napravio prostor za novu i svježu yang energiju. Pod čišćenjem se podrazumijeva prava generalka, a to će vam biti i dobra prilika da uklonite sav nered i nepotrebne stvari iz doma. Naročito posvetite pažnju kuhinji jer je ona simbol dobrog zdravlja i prosperiteta. Pregledajte svu hranu, posuđe i pribor za kuhanje te bacite sve što je oštećeno ili mu je istekao rok trajanja. Operite frižider i smočnicu te očistite štednjak i pećnicu od masnoća. Nekoliko dana prije Nove godine obavite veliku kupovinu namirnica te napunite frižider i ostavu kako biste osigurali blagostanje porodicu. U svoj dom pa i radni prostor, ukoliko je moguće, stavite zdjele s velikim lijepim narandžama, te razno drugo voće, orahe, bademe i suho voće.

  Na samu Novu godinu preporučuje se odmor i izbjegavanje kućanskih poslova kako se dobra sreća ne bi pomela ili isprala.

  Do Nove godine bi bilo dobro da izmirite sve dugove. U slučaju da imate dug koji plaćate u ratama (poput kredita) onda ovaj put platite malo veću ratu. Time pokazujete dobru namjeru da što prije vratite dugove. Ipak, povoljno je Novu godinu dočekati punog novčanika. Pri tome nije nužno da je u njemu velik iznos, nego da je puno novčanica i kovanica. Također, sve svađe i nesporazumi među članovima porodice, prijateljima i kolegama na poslu trebaju biti razriješeni prije Nove godine.

  Hrana se treba skuhati dan-dva prije Nove godine kako se na taj dan ne bi vadili noževi i drugi oštri predmeti iz ladica što simbolički predstavlja rezanje sreće Nove godine. Na prvi dan Nove godine preporučuje se jesti kupus (za blagostanje) i narandže ili mandarine (za dobro zdravlje). Zbog poštovanja prema domaćim životinjama ne preporučuje se jesti meso.

  Kuće se ukrašavaju cvijećem i svijećama. Na stolu je dobro držati zdjelu s 9 velikih narandži. Običaj je članovima obitelji i prijateljima pokloniti narandžu, jer je to simbol dobre sreće i dugovječnosti. Crvena boja simbolizira element vatre, stoga se ona smatra najpovoljnijom i najsretnijom bojom. Crvena boja daje energiju i snagu stoga ju svakako treba nositi na prvi dan Nove godine.