Kino na otvorenom ponovo u Sarajevu

  Kino na otvorenom ponovo u Sarajevu

  Trinaesto izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo počeo je u srijedu, 21. jula svečanom ceremonijom otvaranja i projekcijom francuskog filma “Slalom”.

  Foto: OFF

  Tokom preostala 3 dana festivala, publika će imati priliku pogledati 26 filmova, od čega 19 kratkih i 7 dugometražnih.

  Pozorište Mladih će biti dom kratkih filmova, pa će se tako u četvrtak 22.7. i petak 23.7. prikazivati filmovi iz selekcije OFF Generacija i Wolf Competition. Nakon projekcija publika će imati priliku razgovarati sa autorima filmova u sklopu programa Q&A.

  Open Air Cinema Gimnazijska tokom drugog i trećeg dana festivala donosi filmove i selekcije Velikih 5 i OFF Screen, a prikazivat će se u terminima u 20:30 i 22:30. Filmovi na ovoj lokaciji se gledaju iz udobnosti ležajki, a novina je što je OFF u prodaju pustio i karte za double love seats, što je prvi put da se nudi u sklopu otvorenih kina ovog Festivala. Ovo jedinstveno otvoreno kino koje je OFF predstavio prošle godine najposjećenija festivalska lokacija.

  Tokom 4 dana festivala akreditovani gosti i publika će imati priliku prisustvovati Master class-u bh. rediteljice Ines Tanović te raznovrsnim muzičkim sadržajima, muzičkom kvizu i drugim popratnim programima u sklopu Open Air Cinema Gimnazijska. Lokacija u Gimnazijskoj ulici je otvorena svaki dan tokom trajanja Festivala od 11 sati do ponoći.

  Festival se održava u skladu sa važećim epidemijskim mjerama, tako da za ulazak na projekcije i zabave nije potreban PCR test ili potvrda o vakcinaciji.

  Karte za sve programe je moguće kupiti online, kroz sistem kupikartu.ba te ispred BBI Centra u sklopu festivalskog BOX Office-a, ili pred početak projekcije filma na lokaciji.

  Na ovogodišnjem festivalu boravit će i na desetine mladih filmskih autora iz BiH, regije i Evrope koji će predstaviti svoje filmove i ostvariti nove kontakte.

  Programski odjel Festivala ove godine  posebno preporučuje filmove iz selekcije Velikih 5, koji donosi najbolje dugometražne naslove do sada, među njima su “Slalom”, “Memoriess of a teenager”, “Posledice”, “Run, Hide, Fight” i “Keeper”.

  Inače, Omladinski Film Festival Sarajevo je jedan od najvećih omladinskih film festivala i festivala kratkog filma u jugoistočnoj Evropi. OFF je u svojoj tradiciji, dugoj 13 godina, predstavio preko 300 mladaih filmskih autora, a projekcijama je u zadnjih 5 godina priusustvovalo preko 10.000 ljudi što govori o značaju ovog Festivala kada je u pitanju promocija kratkog filma i mladih filmskih autora.

  Kompletan program Festivala dostupan je na web stranici Festivala kao i svi detalji u vezi karata i projekcija.

  Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo kulture i sporta KS, Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo i Ambasada Sjedinjenjih Američkih Država u BiH. Institucionalnu i stratešku podršku Festivalu dala je i Turistička zajednica KS – Visit Sarajevo.