Klub geografije Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu: Učešće na domaćim, međunarodnim i...

  Klub geografije Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu: Učešće na domaćim, međunarodnim i internacionalnim takmičenjima

  Klub geografije u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji predstavlja svoju školu na domaćim, međunarodnim i internacionalnim takmičenjima.

  Profesor Sead Srna već duži niz godina okuplja zaljubljenike geografske nauke i priprema ih za takmičenja na kojima su pokazali zavidne rezultate.

  Na dosadašnjim Kantonalnim takmičenjima uglavnom su osvajali neko od prva tri mjesta; 2016. godine Smajić Lejla je osvojila prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova, 2017. godine prva tri mjesta su osvojili učenici Prve bošnjačke gimnazije Ljubović Burhan, Jašarević Zakira, Dobrić Hena i ekipno prvo mjesto, a u maju ove godine osvojili su 1. i 2. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji ( Ajla Žujo i Burhan Ljubović ) i 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji.

  Uz angažman Seada Srne, Nerminke Hadžić, Enise Kulašin i Dragana Ilića 2017. godine ekipa geografa iz Bosne i Hercegovine je prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju. U periodu od 25.06. do 01.07.2017. godine u gradu Ruše – Republika Slovenija održana je 3. Balkanska internacionalna geografska olimpijada (BiGeo). Na takmičenju je učestvovalo 5 država: Slovenija, Srbija, Rumunija, Turska i Bosna i Hercegovina sa svojih 17 takmičara. Četiri takmičara su bila iz Vlasenice, a 13 iz Sarajeva. Svoje predstavnike imala je i Prva bošnjačka gimnazija koju su predstavljali učenici Feđa Hadžisulejmanović, Amina Karić, Adna Đozo i Lejla Smajić s mentorom prof. Seadom Srnom. Takmičenje se sastojalo od tri komponente i trajalo je tri dana. Oficijalni jezik takmičenja je bio engleski. Od 66 takmičara naš učenik Feđa Hadžisulejmanović sa 68,5% ostvarenim rezultatom osvojio je bronzanu medalju što je historijski rezultat za našu državu. Bosna i Hercegovina je osvojila ukupno 4 bronzane medalje.

  – Tri naša učenika kao pobjednici Kantonalnog takmičenja iz geografije Ljubović Burhan, Jašarević Zakira, Dobrić Hena učestvovali su na 4. Balkanskoj geografskoj olimpijadi u Iasi, Rumunija u periodu od 24. – 29. juna 2018. Samo takmičenje je bilo dosta zahtjevno s tri tipa zadataka iz svih oblasti geografije od pisanog testa, terenskog rada, pisane analize terenskog rada i multimedijalnog testa. Učenici su pokazali dovoljno znanja da mogu odgovoriti na sve tipove zadataka, ipak to nije bilo dovoljno da osvoje medalju. Pored takmičarskog dijela učesnici su imali priliku da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim znamenitostima regije Moldavije i međusobno druže i upoznaju – kazao je profesor Sead Srna.

  Internacionalna geografska olimpijada održana je u Kanadi od 31.7. – 6.8.2018.u  Kvebek Sitiju na kojoj je učestvovalo 43 reprezentacija sa svih kontinenata. Po prvi put je učestvovala Bosna i Hercegovina koju su  su predstavljala četiri učenika a među njima i predstavnik Prve bošnjačke gimnazije Feđa Hadžisulejmanović.

  – Takmičarski dio je trajao četiri dana a sastojao se od pisanog testa, terenskog rada, pisane analize terenskog rada i multimedijalnog testa. Naš učenik je imao 32,22% urađenih zadataka a za medalju je trebalo 54 %. Ovi mladi takmičari geografi su u proteklom periodu pokazali zavidno znanje koje su uspješno provodili u praksi pri veoma složenim analizama prostora a ujedno imali priliku da upoznaju nove prostore,što i jeste draž geografije i geografa, i da sklapaju nova prijateljstva – kaže profesor Sead.