Knjiga – Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle...

    Knjiga – Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame

    Početkom novembra u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci održana je promocija knjige  ”Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame”, autorke Drage Daše Gajić. Organizator promocije je Udruženje za kulturu, afirmaciju i savjetovanje ”KAS” Banja Luka. Štampanje knjige ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame”  podržala je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. Primjerci knjige biće donirani gimnazijama i bibliotekama.

    Knjiga ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame” je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada u oblasti ženske istorije i ženskog naslijeđa. Nastala je sa ciljem objedinjavanja postojećih i novootkrivenih podataka o prvim damama, odnosno uticajnim ženama koje su učestvovale u stvaranju istorije Sjedinjenih Američkih Država, ali i sa ciljem da navedeni sadržaji budu dostupni domaćoj čitalačkoj publici.

    Tokom promocije o knjizi govorili su: Edward Gallagher, direktor Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, novinarka i urednica Vesna Iliktarević.

    Knjiga ”Prve dame: uticajne Amerikanke – od Marthe Washington do Michelle Obame” obuhvata skraćene verzije biografija prvih dama SAD, od Marthe Washington do Michelle Obame. Strukturisana je tako da sadrži podatke koji se odnose na djetinjstvo, obrazovanje, život prije braka, bračni život i majčinstvo, a fokus je stavljen na period koji su ove žene provele u Bijeloj kući, odnosno njihove aktivnosti, programe i inicijative koje su podržavale.