Knjige i autori koji su obilježili 2020. godinu

Knjige i autori koji su obilježili 2020. godinu

U 2020. godini više vremena smo provodili kući, i mnogi su se vratili dobroj navici čitanja knjiga.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Pripremila: Semra Hodžić

Iako se za ovu godinu ne može reći da je bila naročito plodonosna, u svijetu književnosti ipak je bilo značajnih događaja i pomaka. Godinu su obilježile knjige i autori koji su osvojili prestižne nagrade, a među njima ima i mnogo bh. autora i autorica, stoga vam donosimo pregled najvažnijih knjiga i autora u 2020. godini.

“Uhvati zeca” – nagrada EU za književnost 

Foto: Buybook

Bosanskohercegovačka spisateljica Lana Bastašić dobila je ovogodišnju nagradu Europske unije za književnost za svoj roman “Uhvati zeca” koji je objavio Buybook. Njen prvi roman koji je nagrađen nagradom EU, objavljen 2018. godine u izdanju beogradskog Kontrasta, ušao je i u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Lana je ove godine izdala i novu knjigu – zbirku priča “Mliječni zubi”, a možete je naći u Buybooku.

“Sontag: život i djelo”, Benjamin Moser – Pulitzerova nagrada 

Ukoliko je moguće da danas neko ne zna šta je Susan Sontag značila Sarajevu za vrijeme opsade, onda je ova knjiga obavezna lektira za njih. Riječ je o bosanskohercegovačkom izdanju istoimene knjige američkog autora Benjamina Mosera koji je za ovu biografiju bez premca, prvo važno predstavljanje neuporedive književne veličine nakon njene smrti, dobio Pulitzerovu nagradu 2020. godine. 

Louise Glück – Nobelova nagrada za književnost 

Louise Glück

Louise Elisabeth Glück američka je pjesnikinja i esejistica koja je 2020. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost za “nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim”. Inače, ova pjesnikina je i od tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame dobila Nacionalnu humanitarnu medalju za 2015. godinu. Objavila je 14 zbirki poezije, među njima ‘The House on Marshland’ (1975), ‘The Triumph of Achilles’ (1985), ‘Ararat’ (1990), ‘The Wild Iris’ (1992) za koju je dobila Pulitzerovu nagradu, potom ‘The Seven Ages’ (2001), ‘Averno’ (2006), ‘A Village Life’ (2009) te, posljednju, ‘Faithful and Virtuous Night’ (2014), za koju je dobila National Book Award. Objavila je i zbirke eseja o poeziji ‘Proofs and Theories’ (1994) i ‘American Originality’ (2017).

Dževad Karahasan – Goethova nagrada

Dževad Karahasan na dodjeli nagrade

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca Dževad Karahasan primio je ove godine prestižnu Goetheovu nagradu za romane, drame i eseje u kojima se bavi posredovanjem između Istoka i Zapada, između islama i hrišćanstva, gdje se u vremenu rastućeg nacionalizma u Evropi zalaže za trajno prevladavanje granica, kako političkih tako i kulturnih. Karahasana su opisali i kao nezamjenjivog graditelja književnih mostova za intelektualnu klimu Evrope i kao osobu “koja se već dokazala kroz svoj rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”. Preporučujemo da pročitate njegove romane “Istočni divan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, “Sjeme smrti”, knjige pripovjedaka “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta” te knjige eseja “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Knjiga vrtova”…

Almir Bašović – Kočićevo pero

Knjiga Almira Bašovića; Foto: Fondacija Konrad Adanauer

Dobitnik ovogodišnje nagrade Kočićevo pero je bh. dramaturg, književni kritičar i teoretičar, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Almir Bašović. Ovoga puta Bašović je nagrađen za reprezentativni opus drama integriranih u knjizi “Četiri i po drame” (2018), u izdanju sarajevske izdavačke kuće Connectum. Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković odlučili su da je upravo Bašovićev dramski opus onaj koji odgovara osnovnim kriterijima Kočićevog pera (koje je ustoličila Zadužbina “Petar Kočić” Banja Luka – Beograd”), a koji se dodjeljuje za “pričavinu i učevinu”, odnosno visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi Petra Kočića. Prema riječima predsjednika žirija, Nikole Vukolića “Bašović je jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji posjeduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne istorije balkanskih naroda, nego i onu čisto umjetničku.”

Aleksandar Hemon – nagrada John Dos Passos za književnost

Aleksandar Hemon; Foto: SFF.ba

Bh. pisac sa američkom adresom Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade John Dos Passos za književnost za 2020. godinu. Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji, što je ujedno i najstarija književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Nagrada se dodjeljuje nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava. Bh. pisac izabran je u užem izboru između šest finalista koje su nominovali članovi žirija, te će kao pobjednik dobiti honorar i tradicionalno će se na proljeće čitati njegova književnost u kampusu Longwooda. Ukoliko već niste, preporučujemo da pročitate njegove knjige Hemonwood (2003), Hemonwood 2 (2008), Knjiga mojih života (2013), Moji roditelji: Uvod (2019) i druge.

“Lažljivi život odraslih”, Elena Ferrante – najočekivanija knjiga godine

Foto: Buybook

Najočekivanija knjiga godine je nova knjiga italijanske spisateljice koja piše pod pseudonimom Elene Ferrante, a koja je izazvala pravi hype u svijetu i prije nego što se pojavila u knjižarama! A kada se pojavila bio je to pravi boom u izdavačkim kućama, i stoga knjiga godinu završava na vrhu liste najprodavanijih knjiga izdavačkih kuća, pa i bh. Buybooka. Elena Ferrante jedna je od najčitanijih i najomiljenijih spisateljica širom svijeta, a časopis TIME ju je proglasio jednom od najutjecajnijih osoba u 2016. godini i često se pominje kao buduća dobitnica Nobelove nagrade. Ovim novim romanom o prelazu iz djetinjstva preko adolescencije do zrelog doba, Ferrante još jednom dokazuje da zaslužuje sva priznanja koja je dobila. U Lažljivom životu odraslih, čitaoci će otkriti još jednu napetu, vrlo zaraznu i potpuno nezaboravnu napuljsku priču. A da li je vrhunska poput Genijalne prijateljice, provjerite sami!

PUTEVIMA ELENE FERRANTE: OTKRIJTE ČARI ITALIJE KROZ POPULARNU KNJIGU I HBO SERIJU

Bosnom hodim – Josip Pejaković

Knjiga Josipa Pejakovića

Najprodavanija knjiga preko online servisa Knjiga.ba, knjižare modernog duha, je knjiga jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca – Josipa Pejakovića “Bosnom hodim”. Kako se navodi u recenziji Esada Bajtala, kraća, strofično oblikovana kaza Bosnom hodim, po autorovoj zamisli samo je uvod u knjiško koričenje njegovog cjelokupnog dramskog opusa koji priprema za štampu. A ujedno, predstavlja i predložak za predstavu u kojoj autor na svoj prepoznatljiv načini zbori o Bosni, ne samo takvoj kakva je danas u svojoj nikakvosti, nego i o onoj prošloj i budućoj kakvu sanja, zagovara i javno-scenski brani već decenijama. Na drugom mjestu našla se knjiga mladog sarajevskog pisca Adisa Ahmethodžića “Dunjaluk” o kojoj smo već pisali.