Kodeks odijevanja u Kuvajtu

Kodeks odijevanja u Kuvajtu

Kuvajćani nose tradicionalnu nošnju, tzv. dishdashu, dugačku odoru sa otvorom u sredini. Ova nošnja nije pretrpjela nikakve izmjene posljednjih 14 stoljeća, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli lokalni klimatski uslovi. Krojač iz Indije u 20. stoljeću uveo je u upotrebu zakopčavanje dugmetom na prednjoj strani, kao i manžetne sa dugmadima na rukavima. Ljudima koji je nose, ova nošnja daje osebujan istočnjački stil. Muškarci ne nose nikakav nakit, izuzev ručnog sata.

Mnoge Kuvajćanke takođe nose tradicionalnu nošnju, te dugački crni ogrtač dugih rukava, zanimljivog imena abaya,  koji pokriva odjeću ispod. Žene tradicionalno pokrivaju kosu i vrat hidžabom, dok neke žene nose i crni veo, tzv. burku, koja im pokriva cijelo lice. Međutim nošenje abaye i hidžaba stvar je ličnog izbora i porodičnog svjetonazora, zbog čega mnoge Kuvajćanke odlučuju da ne nose navedene odjevne predmete. Mnogo je veći izbor ženske odjeće. U svečanim prilikama, popularan izbor mnogih dama je vezena haljina, tzv. thoba.

Preporuke za strance

Ne postoji službeni kodeks odijevanja za strance.

Muškarci bi se trebali suzdržati od otkrivanja butina i predjela stomaka ispod pupka.

Što se tiče žena, dobro bi bilo izbjegavati odjevne predmete sa dubokim dekolteom ili otkrivenim ramenima, ili nošenje kratkih modela suknji ili pantalona, koji otkrivaju noge iznad koljena.