Kompanija Mastercard predstavlja novu generaciju biometrijskih kartica

  Kompanija Mastercard predstavlja novu generaciju biometrijskih kartica

  Kompanija Mastercard danas predstavlja novu generaciju biometrijskih kartica koje kombinuju čip tehnologiju sa otiscima prstiju za praktičnije i bezbjednije potvrđivanje identiteta korisnika kartice prilikom kupovine u prodavnicama.

  Južnoafrička Republika je prvo tržište koje testira ovu naprednu tehnologiju kroz dva pilot projekta sa kompanijom Pick n pay, vodećim lancem supermarketa, i Absa bankom, članicom Barclays Afrika grupe.

  Nova kartica se zasniva na tehnologiji skeniranja otiska prsta koja se danas koristi za mobilno plaćanje, a koja može da se koristi na svim POS terminalima za čip kartice širom svijeta.

  „Potrošači u sve većoj mjeri testiraju praktičnost i bezbjednost biometrijskih kartica,“ izjavio je Ajay Bhalla, direktor Sektora sigurnosti i upravljanja rizicima u kompaniji Mastercard. „Bilo da otključavate svoj pametni telefon ili kupujete preko interneta, otisak prsta pruža dodatnu praktičnost i bezbjednost. Otisak prsta nije nešto što može da se uzme ili zamjeni i pomaže korisnicima naših kartica da budu sigurni znajući da su njihova plaćanja zaštićena.

  Kako radi?

  Korisnik kartice „upisuje“ svoju karticu tako što se registruje u svojoj banci. Nakon registracije, njegov otisak prsta se pretvara u šifrovani digitalni šablon koji se čuva na kartici. Nakon toga je kartica spremna da se koristi na bilo kojem POS terminalu za čip kartice širom svijeta.

  Kada se kupuje i plaća u fizičkom okruženju, biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja čipovana kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal i stavlja svoj prst na ugrađeni senzor. Otisak prsta se upoređuje sa šablonom na kartici i ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija će biti odobrena, pri čemu kartica uvijek ostaje u rukama korisnika.

  Prednosti

  Biometrijska verifikacija plaćanja, u ovom slučaju preko otiska prsta, na jedinstven način potvrđuje identitet korisnika kartice.

  Trgovci mogu lako da unaprijede iskustvo kupovine svojih kupaca jer ova kartica funkcioniše u postojećoj infrastrukturi POS terminala za čip kartice i ne zahtjeva nikakav novi hardver ili nadogradnju softvera.

  Izdavaocima kartica ova tehnologija pomaže u otkrivanju i sprečavanju prevara, povećava stopu odobrenja transakcija, smanjuje operativne troškove i povećava lojalnost klijenata. Osim toga, jedna od narednih verzija ove kartice imati će i beskontaktnu tehnologiju, čime će se unaprijediti stepen jednostavnosti i praktičnosti plaćanja.

  Pilot projekti

  Nedavni pilot projekti u Južnoafričkoj Republici bazirali su se na tome da zaposleni u kompaniji Pick n Pay i Absa banci testiraju načine na koje praktičnost i bezbjednost koje biometrijska plaćanja pružaju doprinose procesu plaćanja. Tokom narednih nekoliko mjeseci biti će sprovedeno još pilot projekata za biometrijske kartice, a komercijalna upotreba ovog rješenja očekuje se kasnije ove godine.

  Richard van Rensburg, zamjenik direktora u kompaniji Pick n Pay, rekao je: „Veoma smo sretni što je ova inovacija isprobana po prvi put u Pick n Pay prodavnicama u Južnoafričkoj Republici. Biometrijska funkcionalnost će donijeti dodatne pogodnosti i povećati će osjećaj sigurnosti naših korisnika. Ova tehnologija omogućava da se izgradi platforma pomoću koje možemo da unaprijedimo našu strategiju personalizacije iskustva kupovine.”

  Za Absa banku, biometrijska kartica predstavlja dio poslovne strategije za testiranje i razvoj sofisticiranih tehnoloških mogućnosti, kreiranih da unaprijede platni promet banke, smanji rizike poslovanja i učini bankarstvo jednostavnijim i još sigurnijim za klijente.

  „Veoma smo ponosni što smo prva banka u Africi koja u realnom platnom okruženju testira single touch tehnologiju za autentikaciju,“, izjavio je Geoff Lee, direktor Sektora za kartice i plaćanja u Absa banci. „Nakon test perioda, ova tehnologija će biti dostupna našim korisnicima na pristupačan, pouzdan, praktičani, prije svega, veoma siguran način.“