Kompanija Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropu – pilot projekat predstavljen u...

  Kompanija Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropu – pilot projekat predstavljen u Bugarskoj

  Bugari spremni za novu tehnologiju i cijene praktičnost i sigurnost koje donosi ova vrsta kartica

  Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot projekta u vezi sa korištenjem biometrijske kartice u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj. Ovo novo rješenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.

  Nakon što je ovo rješenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda, učesnici su podijelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korištenja:

  • 93% učesnika smatra da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije.
  • 95% učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica.
  • Više od 90% učesnika bi vjerovatno ili sigurno unaprijedilo svoju omiljenu karticu opcijom za biometrijsku autentifikaciju ukoliko bi ona bila dostupna.

  Rezultati probnog perioda također ukazuju da su supermarketi, restorani i kafići, maloprodajni objekti i benzinske stanice mjesta na kojima korisnici najčešće upotrebljavaju biometrijsku karticu kako bi plaćanje obavili lako i sigurno. Velika većina ispitanika bi podržala dodavanje opcije za beskontaktno plaćanje biometrijskim karticama.

  UniCredit Bulbank je vodeća banka kada je riječ o inovacijama. Ovo je još jednom dokazano činjenicom da smo prva banka u Evropi koja testira biometrijske kartice. Konstantno radimo na tome da klijentima pružimo inovativna, praktična i istovremeno sigurna sredstva za plaćanje. Ovaj pristup je zaslužan što smo postali prirodni partner kompanije Mastercard na njihovom projektu. Biometrija kao sredstvo identifikacije ima značajan uticaj na sve sfere života, ne samo na oblast finansija”, prokomentarisao je Levon Hamparcumijan, direktor i predsjednik upravnog odbora Unicredit Bulbanke.

  Veoma smo ponosni što je Bugarska prva zemlja u Evropi koja testira biometrijsku karticu. Sigurnost je na prvom mjestu za korisnike, a biometrijska tehnologija za autentikaciju bez sumnje pruža visok nivo sigurnosti i predstavlja odlučujući faktor u poslovanju izdavalaca kartica. Bugari imaju povjerenja u benefite koje donosi ova inovativna tehnologija i spremni su za njeno uvođenje koje će im omogućiti da obavljaju brze i sigurne transakcije“, izjavio je Artur Turemka, generalni direktor za Balkan u kompaniji Mastercard.

  Kako funkcioniše

  Korisnik kartice aktivira svoju karticu jednostavnom registracijom kod svoje finansijske institucije. Prilikom registracije, njegov/ njen otisak se pretvara u šifrovani digitalni zapis koje se čuva na samoj kartici. Kartica je tada spremna za korištenje na bilo kom POS terminalu širom svijeta.

  Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom na kartici i, ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija može biti potvrđena a da kartica i ne napusti ruke korisnika.