Konja – Grad blistave tradicije, arhitekture i čudesnih derviša

Konja – Grad blistave tradicije, arhitekture i čudesnih derviša

Konja je najčuveniji i najtradicionalniji grad Turske. Mjesto sa oko milion stanovnika, religiozni je centar Seldžučkog carstva gdje je u 13. vijeku osnovan red vrtećih derviša.

13996496231_296c76abb9_h

Piše: Ivana DUKČEVIĆ

Naš učitelj Rumi

U 12. vijeku osvojili su je Turci Seldžuci i oformili Sultanat Rum (Rum na turskom znači Rim) čime su se željeli predstaviti nasljednicima Rimske imperije na tlu Anadolije). U vrijeme najvećeg seldžučkog sultana Aladina Kejkubata, koji je vladao iz Konje, sagrađena su najljepša zdanja u seldžučkom stilu. Godine 1228. perzijski pjesnik, filozof i učitelj Dželaledin Rumi, u Turskoj znan kao Mevlana ili Naš učitelj, preselio se u Konju. Pjesmama i životnom filozofijom, propovijedao je da muzika i ples, najviše od svega, vjernika mogu približiti Bogu. Bio je inspiracija derviškom redu sufista, koji je, nakon njegove smrti, osnovao njegov sin Veled.

I danas muslimani posjećuju njegov grob, naročito prije odlaska na hadždž. Najveća gužva je u decembru, kada se u Konji održava festival Seb-i Aruz, smotra derviškog plesa – sema.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzej Mevlane

Najpoznatija je to građevina Konje, sagrađena 1274. godine. U okviru kompleksa su šadrvan (česma), derviške ćelije, kuhinje, biblioteka, kao i grobnice Mevlane i njegovog oca, Semahan – kružna soba za ritual vrtećih derviša, sa frulama od trske – nej i svilenim tepisima, među kojima je i najskupocjeniji na svijetu – 500 godina star „perzijaner“.

U kuhinji su voštane figure derviša u svakodnevnim poslovima i derviškog kandidata, koji bi tri dana proveo u molitvi, čekajući odluku o primitku na učenje.

Derviška inicijacija trajala je 1001 dan i sastojala se od teškog rada. Ako bi se 1002. dana probudio i našao svoje cipele u ćeliji, to bi bio znak da je primljen.

9a

Derviški ples – sema, zaštićen je u UNESCO-u kao dio svjetske kulturne baštine. Obavlja se u kostimima punim simbolike: konusnom kapom od kamilje dlake – sikke (predstavlja sopstveni ego), crnoj mantiji – tenure (posmrtni pokrov) i bijeloj košulji. Derviši podižu desnu ruku ka gore – prema Bogu (primaju milost Božiju), lijevu okreću ka zemlji (milost prenose na ljude), a ništa ne zadržavaju sebi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aladinovo brdo i ostatak grada

 Od kružnog toka kraj Mevlaninog kompleksa, glavnom ulicom stižete do zapadnog dijela najužeg centra Aladinovo brdo (Alaaddin Tepesi). Na brdu je park, a u njemu džamija sultana Aladina. Sa sjeverne strane brda vidi se jedna od najljepših seldžučkih građevina – Karataj medresa, nekadašnji Islamski univerzitet, sada Muzej keramike i pločica.

Tu su ostaci originalnih keramičkih dekoracija, skupljenih iz okolnih seldžukih zdanja i podsjećaju na staru kinesku keramiku, sa cvijećem, paunovima i ljudskim likovima. U jednom dijelu je prostorija s grobnicom Emir Dželaledin Karataja, osnivača medrese i jednog od najvećih generala, državnika i vezira seldžučkog carstva.

Sa zapadne strane brda je Muzej drvoreza i kamenoreza – Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, a nešto dalje trg Zafer Meydanı, sa zlatnom statuom Mevlane.

foto TC Mevlana Türbesi,Konya - Copy