Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. La Galette Des Rois – kraljevski kolač koji vole Francuskinje
 La Galette Des Rois – kraljevski kolač koji vole Francuskinje
Kuhinja

La Galette Des Rois – kraljevski kolač koji vole Francuskinje

by Furaj.ba 3 min read

AA

Jedan od najpopularnijih zimskih, tačnije januarskih kolača u Francuskoj je La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. 

Foto: Pixabay-jackmac34

Ova ukusna poslastica od lisnatog tijesta punjena aromatiziranom pastom od badema tradicionalno se jede svakog 6. januara – na Bogojavljensku noć, jedan od najstarijih kršćanskih blagdana.

Probajte ga i sami napraviti!

Sastojci:

450 grama gotovog lisnatog tijesta podijeljenog na dva komada

Za nadjev:

100 grama bademova brašna
100 grama šećera
prstohvat soli
korica od pola neprskane naranče
100 grama maslaca sa sobne temperature
2 velika jaja
2 čajne kašikice ruma
1/8 čajne žličice ekstrakta badema
badem

Za glazuru:

žumanjak
kašika mlijeka

Priprema:

Izmiješajte mikserom bademovo brašno, šećer, sol i narandžinu koricu, dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u nju dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u frižider. Potom na pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara (koristite kalup za kolače ili neku zdjelu kao omjer). Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u frižider na pola sata.

Napomena: Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.

Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta. Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove vodom kako krema ne bi iscurila iz kolača tokom pečenja. Tako pripremljeni kolač vratite u frižider na pola sata. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka te viljuškom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tokom pečenja. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo!

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Vikend Planer

Ski centar Kneževo

5 Februara, 2023
Izdvojeno

Kada”udara” prvo džemre i stižu topliji dani?

5 Februara, 2023
Vikend Planer

Ski centar Ranča

4 Februara, 2023
Novosti

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

3 Februara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Vikend Planer

Ski centar Kneževo

Ski-centar Kneževo se nalazi na nadmorskoj visini od 1.250m i

Izdvojeno Zanimljivosti

Kada”udara” prvo džemre i stižu topliji dani?

U narodu je ostalo vjerovanje da određeni prirodni događaji ukazuju

Vikend Planer Vlašić

Ski centar Ranča

Ski centar Ranča nalazi se na obroncima planine Vlašić i

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.