Lepršava banjalučka zima

  Lepršava banjalučka zima

  S prvim danima zime i prvim snježnim pahuljama počinje se osjećati u zraku praznično raspoloženje u gradovima širom svijeta, pa tako i u Banjoj Luci. Ukrašen grad, topla čokolada sa šlagom i cimetom, gastronomske delicije s prazničnim prizvukom, muzika, kupovina poklona za najmilije i pripremanje praznične trpeze čine da se svake zime radujemo sitnicama koje uljepšavaju ovo doba godine.

  1. Proslava 85 godina postojanja Banskog dvora

  U sklopu ove proslave održat će se niz kulturnih dešavanja, poput izložbe arhivskih dokumenata Ban Svetislav Tisa Milosavljević i Banski dvor u Banjoj Luci. Otvorena je još jedna značajna izložba pod nazivom U posjeti banu – dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine, a navedene izložbe samo su mali dio raznolikog programa, čiji je cilj očuvanje kulturnog naslijeđa ovog grada.

  2. Klizalište u Parku Petar Kočić

  Svi ljubitelji klizanja moći će uživati u omiljenoj zimskoj sportskoj aktivnosti na 500 kvadratnih metara sve do 01.02.2018. godine. Novina ove godine je škola klizanja za početnike, što je odlična vijest za sve mališane, ali i one malo starije koji do sada nisu imali priliku da naprave prve korake na klizaljkama.

  3. Zimzograd 01.12.2017 – 02.01.2018.

  Zimzograd, zimsko turistička manifestacija, bit će smještena na Trgu Krajine i u Parku Petar Kočić. Učestvovat će preko 60 izlagača, a jedan od događaja kojem se posebno raduju djeca i mladi je Fanta Meet up s popularnim youtuberima iz regiona: Marija Žeželj, Jana Dačović, Muđa i Ćale, Zvoganj, Davor Gerbus i Yasserstain. Posjetioci će moći da uživaju i u bogatoj gastronomskoj ponudi, koncertima, zabavnom parku, klizanju i brojnim drugim sadržajima.

  4. Koncert pijaniste Kemala Gekića

  U Kulturnom centru Banski dvor 21.12.2017. s početkom u 20 časova održat će se koncert uglednog pijaniste Kemala Gekića, koji se zahvaljujući brojnim nagradama i 15 uspješnih albuma smatra jednim od najznačajnijih pijanista našeg vremena.

  5. Doček Nove godine na trgu

  Banjalučani i turisti koji žele da dočekaju Novu godinu pod vedrim nebom, gledajući predivan vatromet u ponoć, ove godine očekuje proslava na trgu, odnosno brojni nastupi muzičara kako za sam doček 31.12., tako i dan prije i dan kasnije: Ivana Peters (30.12.), Sergej Ćetković (30.12.), Nikola Rokvić (31.12.), Lukijan Ivanović (31.12.), Lexington bend (31.12), Toni Cetinski (01.01.), Dženan Lončarević (01.01.)

  Za najmlađe bit će organizovana proslava Dječije nove godine, koja se proslavlja u podne.

  Sve one koji se odluče dočekati 2018. godinu u nekom od banjalučkih ugostiteljskih objekata očekuje bogata i raznolika ponuda.

  6. Narodno pozoriše Republike Srpske

  U januaru 2018. godine ljubitelji pozorišta mogu da uživaju u predstavama Usamljeni Zapad, Žiranti, Odumiranje međeda, Švajcarska, Ljubavni život Marka Molera

  Daša Gajić, Furaj.ba