Lijepo je bilo u Sarajevu: 37 godina otkako smo ispratili Olimpijadu

  Lijepo je bilo u Sarajevu: 37 godina otkako smo ispratili Olimpijadu

  Prije 37 godina Sarajevo je bilo centar svjetskih i medijskih zbivanja jer su se u ovo doba te davne 1984. godine održavale XIV Zimske olimpijske igre.

  Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

  U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizirnih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi…

  XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara.  U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2.500), a Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

  Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

  Igre su među učesnicima, a i među gledaocima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka”, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka”.

  Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

  Devetnaestog februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji. “Doviđenja, drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonia Samarana.

  Baš poput ceremonije otvaranja ostala je upamćena i ceremonija zatvaranja, naročito olimpijska maskota Vučko koji je posljednji pozdravljao goste u Zetri uz pratnju pjesme “Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju”.

  Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se desile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.