Ljetne manifestacije u Zagrebačkoj županiji

Ljetne manifestacije u Zagrebačkoj županiji

U Zagrebačku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, zelenu okolicu Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske ima mnogo razloga za doći. Mi vam predstavljamo ljetnu ponudu manifestacija u kojoj svako može pronaći nešto za sebe.

SVETI IVAN ZELINA  

IZLOŽBA VINA KONTINENTALNE HRVATSKE
2.-3.6. 2017.

Izložba vina kontinentalne Hrvatske organizuje se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, uz supokroviteljstvo Zagrebačke županije i Grada Sveti Ivan Zelina. Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i po vijeka. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira, koji je svojim djelovanjem i znanjem, sabranim u knjizi Vinogradar, učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Evrope. O važnosti ove izložbe govori i podatak da su stručni ocjenjivački sudovi dosad ocijenili preko deset hiljada uzoraka vina. Ovako veliki interes dodatno ističe grad Sveti Ivan Zelinu kao jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije. Uz takmičarski i izlagački dio, u sklopu kojeg se predstavlja više od 200 raznih uzoraka vina, program izložbe bogat je različitim poslovnim susretima, prezentacijama najnovijih dostignuća i opreme na području vinarstva, kulinarskim događanjima te zabavnim programom.

MEĐUNARODNI VITEŠKI TURNIR VITEZOVA ZELINGRADSKIH
17.-18.6. 2017.

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih najveći je turnir u Hrvatskoj po broju gostujućih skupina. Na njemu svake godine sudjeluje tridesetak viteških, streličarskih i artističkih skupina iz Poljske, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Italije i Hrvatske. Uz viteške borbe i opsadu grada te noćnu bitku, najmlađe očekuje čarobna šuma s brojnim iznenađenjima, vilama i čarobnicama, patuljcima i drugim likovima iz bajki. Iznimno bogat program turnira nudi sadržaj za cijelu porodicu: od dječjih radionica, spektakularnih viteških borbi, bojnih naprava, zabavnih priredbi, streličarstva, starih zanata, trke na ring te vrlo atraktivan program s konjima, a sve u režiji TZG Svetog Ivana Zeline i Udruge Vitezovi Zelingradski.

VELIKA GORICA

DIONIZIJSKE SVEČANOSTI U ANDAUTONIJI
9.-10.9. 2017.

Kako se živjelo u rimskim naseljima antičkih vremena može se doživjeti na Dionizijskim svečanostima u Ščitarjevu, odnosno arheološkom nalazištu Andautoniji. Posjetitelji imaju priliku vidjeti kako je izgledao rimski vojni logor, degustirati hranu i piće po starim rimskim receptima, a za najmlađe se održavaju razne radionice od izrade nakita i maski do škole legionara i kovanja novčića.

GASTRO TUROPOLJA

9.-15.10.2017.

Tradicionalna velikogorička manifestacija Gastro Turopolja već godinama predstavlja ugostiteljske objekte i njihovu ponudu, proizvođače domaće hrane i pića. Manifestacija se odvija kroz dvije aktivnosti: Gastro tjedan u restoranima i Nedjeljni turopoljski ručak s bogatom ponudom i brojnim sadržajima za posjetitelje: izložba jabuka, festival meda, takmičenje u pripremi turopoljske kotlovine i lovačkog gulaša uz bogat kulturno-zabavni program.

IVANIĆ-GRAD

BUČIJADA
13. i 15.10. 2017.

Najveselija i najposjećenija tradicionalna, turističko-gastronomska manifestacija, Bučijada u Ivanić-Gradu, održava se treći vikend u oktobru. Izložbeno-prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda organizuje se u samom centru Ivanić-Grad na više lokacija uz bogat kulturno zabavni program za sve generacije te brojne sadržaje za djecu. U to vrijeme restorani svoju gastro ponudu obogaćuju jelima od buča.

JASTREBARSKO

JASKANSKE VINSKE SVEČANOSTI
Septembar

U sklopu manifestacije brojna su gastronomska, kulturna, turistička, sportska i zabavna događanja od kojih posebno treba istaknuti  Eko-etno Jaska i Kotlowina Show.

KOTLOWINA SHOW: Riječ je o takmičenju u pripremi kotlovine. Najbolje očekuju brojne nagrade.

EKO ETNO JASKA: Riječ je obrtničko-turističkoj izložbi na kojoj nastupaju brojni obrtnici i proizvođači ekološki proizvedenih proizvoda i suvenira, kao i predstavnici nekih tradicionalnih udruga s područja Grada Jastrebarskog i okolice.

PISAROVINA

KUPSKE VEČERI
Juli

Ova manifestacija ima tradiciju koja seže u povijest kada su se održavali sajmeni dani koji su prerasli u zabavno-sportsko-kulturnu manifestaciju. Održavaju se na idiličnom mjestu uz šumu pored rijeke Kupe. To je višednevna manifestacija na kojoj ćete se zabaviti uz muziku, kušati tradicionalna jela, sudjelovati na sportskim događanjima kao što su utrka drvenim tradicijskim čamcima, povlačenju užeta i drugim starim društvenim igrama uz sadržaje za djecu.

ETNO KONCERT
August

U prekrasnom autentičnom ambijentu u dvorištu Zavičajnog muzeja Donja Kupčina okruženog drvenim čardacima, svake godine održava se nastup etno muzičara i kulturno umjetničkih društava. Koncert je popraćen cjelodnevnim aktivnostima koje će vas vratiti u već zaboravljeni način seoskog života, kao što su edukativne radionice za djecu (opančarska radionica, izrada „roži od papera“, pastirske dječje igre i sl.) ili odrasle (šivanje,  ili pletenje košara od šibe). Možete pogledati izložbu ručnih radova kao i stalnu postavku muzeja koji ima bogatu etnografsku zbirku narodnih nošnji, pokućstva, alata. Okusit ćete jela koja su se pripremala u pećima na drva i udahnuti miris zaboravljenih vremena.

SAMOBOR
SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN
17.9. – 1.10.

Samoborska glazbena jesen počela je 1976. kao niz koncerata klasične muzike, zahvaljujući grupi entuzijasta koji su željeli napraviti pomak u kulturnoj razini grada Samobora. Tokom godina, koncepcija se je mijenjala, ali cijelo je vrijeme Samoborska glazbena jesen naglasak stavljala na promociju hrvatske muzike. To se nastavilo i u novije vrijeme i to naručivanjem djela mladih hrvatskih kompozitora.

SVETA NEDELJA
SVETONEDELJSKA FIŠIJADA
2.9. 2017.

Svetonedeljska jezera na Rakitju, omiljeno odredište brojnih domaćih i stranih sportskih ribolovaca, prve subote u septembru na Svetonedeljskoj fišijadi tradicionalno okupljaju vrsne kuhare, fiš-majstore, u natjecanju pripravljanja ribljeg specijaliteta fiša. Svake godine sudjeluje oko 30 takmičarskih ekipa. Posebnu atrakciju čini kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara. Tokom fišijade podijeli se preko 3.000 porcija fiša. Neizostavni dio gastro ponude je i pripremanje šarana s rašlji. Posjetitelji također mogu uživati i u bogatom zabavnom programu, ponudi raznih suvenira te domaćih tradicionalnih jela i kolača prezentiranih na štandovima.

RALLY SHOW “SANTA DOMENICA“
 25. i 26.11. 2017.

Na radost mnogobrojnih ljubitelja oktana i brzine, rally sezonu u Hrvatskoj već sedmu godinu za redom okrunit će Rally show Santa Domenica. Jedan od najmlađih hrvatskih auto klubova, AKK Sveta Nedelja osvojio je vozače i publiku iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Švedske i Srbije na kojoj se svake godine predstavi više od 100 takmičarskih ekipa a rally posjeti oko 10.000 posjetitelja. Spektakularni ceremonijalni start održava se na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, dok se takmičarske vožnje održavaju na stazi Savrščak kod Samobora.

VRBOVEC
KAJ SU JELI NAŠI STARI
25.-26.8. 2017.

Kaj su jeli naši stari turističko-kulinarska je manifestacija koja je u početku zamišljena kao priredba na kojoj će se po originalnim receptima pripremati jela vrbovečkoga kraja i tako oteti zaboravu. No, odavno je ova manifestacija prestala biti samo vrbovečka, a prerasla je i okvire županije te svake godine privlači sve više sudionika, izlagača i udruga iz drugih krajeva Hrvatske koji se predstavljaju svojom kuhinjom (Bosna, Mađarska, Slovenija…).
Kaj su jeli naši stari nije samo kulinarska manifestacija, jer u nju se uključuju i sportaši, KUD-ovi, razne udruge – konjogojska, pčelarska, sirari, biciklisti, planinari, škole i građani Vrbovca i okolice na razne načine. Manifestacija traje tri dana, a tradicionalno se održava zadnji vikend u augustu, uz bogat kulturno-umjetnički i zabavni program.
U 2014. godini, za njen 34. rođendan, UHPA i časopis Way to Croatia proglasili su manifestaciju Kaj su jeli naši stari najboljom manifestacijom Hrvatske (u konkurenciji njih 128) s područja kulinarstva i dodijelili joj Zlatno priznanje – Simply the best!

ZAPREŠIĆ
DANI JELAČIĆA

Mart, maj, oktobar

Dani Jelačića tradicionalna su zaprešićka manifestacija koja se održava tri puta godišnje, a kojom se obilježava obljetnica rođenja (oktobar) i smrti (maj) bana Josipa Jelačića, te na blagdan sv. Josipa (mart). Josip Jelačić hrvatski je ban čije ime simbolizuje težnju hrvatskog naroda za samostalnošću i nezavisnošću od imperijskih osvajača. Nakon burnoga života provedenog u borbi za hrvatske nacionalne interese, sahranjen je 1859. godine u kapeli sv. Josipa u Zaprešiću. Stoga Zaprešićani na dan svog grada ujedno slave život i djelo ovog velikana naše povijesti.
U sklopu manifestacije niz je događanja, održavaju se Jelačić bal, turnir u preponskom jahanju, romobilijada, biciklijada, Međunarodni gospodarski sajam. Posjetitelji mogu obići i Nove dvore Jelačićeve, vrijedan primjer očuvanja kulturno-povijesne baštine.

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Preradovićeva 42, Zagreb
tel. 01/4873 665
tel./fax 01/4873 670
info@tzzz.hr, www.tzzz.hr