Ljeto 2017. u Banjoj Luci

Ljeto 2017. u Banjoj Luci

Iako je ljeto rezervisano za uživanje u moru, morskim čarolijama i mediteranskim specijalitetima, ponekad nije loša ideja ostati na kopnu i odlučiti se za drugačiji vid odmora i putovanja, odnosno obilazak gradova koji imaju bogatu turističku ponudu tokom ljetnjih mjeseci

Piše: Daša Gajić

 

Jedan od takvih gradova je i Banja Luka, koja će u ljeto 2017. biti domaćin brojnim interesantnim sportskim i kulturnim manifestacijama.

Ukoliko vas tokom ljetnih mjeseci put nanese u ovaj grad, nezaobilazna aktivnost je rafting, ali i posjeta brojnim plažama Vrbasa. Međutim, ako niste obožavatelj rijeka, osvježenje možete potražiti i na nekom od banjalučkih bazena – Akvana ili Fortuna. Za sve one koji vole šetnju i boravak u prirodi, u okolini Banje Luke nalaze se također brojna izletišta koja će dodatno upotpuniti i oplemeniti vaš boravak. U nastavku slijedi deset prijedloga za zanimljiv, kreativan i ispunjen odmor.

  1. Rafting

Vrbas i rafting su simboli i ponos Banje Luke, a za sve ljubitelje i poštovaoce raftinga Banja Luka je nezaobilazna destinacija. Za turiste koji se žele okušati u turističkom raftingu u ponudi su tri dužine spusta:  Zvečaj-Karanovac, Ada-Karanovac i Bijeli buk-Karanovac. Ukoliko volite rijeku, prirodu i aktivan odmor, onda je rafting za vas idealna aktivnost tokom posjete Banja Luci.

 

  1. Ljeto na Vrbasu 2017.

Ljeto na Vrbasu je muzičko-sportska manifestacija koja se održava svakog ljeta u Banjoj Luci još od 1953. godine. Šest decenija okuplja ne samo Banjalučane, nego i brojne turiste i zaljubljenike u Vrbas. Aktivnosti koje privlače najviše pažnje posjetilaca i turista su skokovi s Gradskog mosta, kao i trka dajak i kajak čamaca. Za ljubitelje muzike i plesa u okviru manifestacije organizuju se brojni nastupi muzičara i kulturno-umjetničkih grupa.

  1. Međunarodni turnir u odbojci na pijesku

Ljubitelji odbojke na pijesku od početka do kraja mjeseca jula mogu    pratiti Međunarodni turnir u odbojci na pijesku, koji se sedmu godinu zarednom održava u Banjoj Luci, u okviru Vodenog parka Akvana, koji je i organizator turnira.

 

  1. Demofest

Demofest je regionalni muzički festival takmičarskog karaktera namijenjen neafirmisanim demo muzičarima s prostora bivše Jugoslavije. Održava se u gradu na Vrbasu od 2008. godine. Pored   nastupa demo izvođača koji se takmiče na Demofestu, u revijalnom dijelu festivala tokom proteklih godina nastupali su brojni poznati svjetski muzičari i bendovi: Kelis, Kosheen,  Guano Apes, Mando Diao…  Prošle godine Demofest je nominovan za nagradu UK Festival Awards u kategoriji Best Overseas Festival. Ove godine publika će moći uživati u Demofestu od 20. do 22. jula.

  1. Zabavno-tematski park “Svijet dinosaursa”

“Svijet dinosaursa”, zabavno-tematski park, oduševit će najmlađe, ali i one malo starije. Postavka, odnosno zabavno-tematski park, obuhvata 25 dinosaurusa. Od 22. aprila do sredine jula postavka Svijet dinosaursa se nalazila na lokaciji Kastel, a od sredine jula postavka će biti premještena na lokaciju Vodeni park “Akvana”. Repliku tiranosaursa dugu 16 metara i ostale replike dinosaursa posjetioci će moći vidjeti do oktobra 2017. godine.

  1. Karting trka “Nagrada Banjaluke 2017”

Ako volite karting trke, a u Banjoj Luci boravite krajem jula (29.-30.07.), naša preporuka je da posjetite karting trku “Nagrada Banjaluke 2017”, koja će se održati na kartodromu Zalužani. Organizator trke je Auto-karting klub “Borac” iz Banje Luke.

 

  1. Nektar FreshWave Festival

U augustu (10.-12.8.2017.) ljubitelji elektronske muzike mogu uživati na FreshWave Festivalu i nastupima eminentnih muzičkih zvijezda. Na tri festivalske bine: Main Stage, Energy Stage i Massive Stage, publici će biti predstavljeni brojni izvođači: Dubfire, James Zabiela, Mahmut Orhan, Carlo Lio, Jon Rundell, Shaded, Lexlay, Siniša Tamamović, Mladen Tomić i mnogi drugi. Nektar FreshWave proglašen je najboljim regionalnim festivalom elektronske muzike, odnosno dobitnik je Ambasador nagrade, koju dodjeljuje uticajni portal klubskascena.hr.

  1. Cineplexx Palas

Banjalučki Multipleks Palas (novi naziv Cineplexx Palas) od 9. juna postao je dio velike Cineplexx porodice koju čine najmoderniji multipleksi od Austrije, Grčke do Slovenije. Lijepa vijest za sve ljubitelje filmske umjetnosti, ali i turiste koji tokom odmora i putovanja ne mogu odoljeti odlasku u kino i najnovijim filmskim ostvarenjima.

 

  1. Tradicionalni 14. susreti Banjalučana “Vezeni most 2017”

Tokom jula 2017. godine u Banjoj Luci će se održati tradicionalni 14. susreti Banjalučana “Vezeni most”. Organizator navedene manifestacije je Zajednica udruženja građana Banjaluke. Ove godine kao i prethodnih godina posjetioce očekuje bogat kulturno-umjetnički program. Manifestacija je dobila naziv prema pjesmi poznate banjalučke književnice Nasihe Kapidžić – Hadžić.

  1.   Kočićev zbor

Manifestacija Kočićev zbor, koja se održava 52. godinu zaredom, odnosno od 1965. godine, obuhvata prezentaciju djela književnika Petra Kočića, tradicionalnih sportova i običaja Zmijanja. Petar Kočić (1877.-1916.) bio je književnik porijeklom iz sela Stričići, koje se nalazi nedaleko od Banje Luke. Ovogodišnji Kočićev zbor održat će se od 21. do 27. augusta. Razlika u odnosu na prethodne godine je ta da će za kompletnu organizaciju 52. Kočićevog zbora biti zadužen Grad Banja Luka.