LJETO JE SVE BLIŽE – SPREMNI ZA NOVA PUTOVANJA?

  LJETO JE SVE BLIŽE – SPREMNI ZA NOVA PUTOVANJA?

  Malo po malo, dugi hladni dani postaju samo daleka prošlost. Oni koji uživaju u ljetu, opet će udahnuti toplinu ljetnog vazduha, spremni na nova putovanja, željni novih destinacija i odmorni za nove avanture. Za par dana posjete, Balkanu najbližih destinacija, ne morate imati previše novca. Ukoliko isplanirate barem dva mjeseca unaprijed i uštedite nešto novca na vrijeme, Beč, Budimpešta, Rim ili Istanbul, na primjer, ne moraju djelovati toliko daleko. 

  113

  Ono što ponudu za putovanje svakako čini boljom i jeftinijom, jeste sve veći broj niskobudžetnih avio kompanija koje lete iz prijestolnica u najbližem okruženju Sarajeva, ali i veliki broj novih, malih hostela, apartmana i stanova, koji se zbog sve veće konkurencije, po veoma povoljnim cijenama mogu iznajmiti na nekoliko dana u svakoj većoj, evropskoj metropoli.

  Stanovi – apartmani u ponudi, najčešće su u formi studija (sve u jednom) ili onih sa dnevnom i spavaćom sobom, moderno opremljeni, sa namještajem u stilu švedske  IKEE i svim neophodnim aparatima za udoban boravak u nepoznatom gradu – kao u sopstvenoj kući.

  Postoji veliki broj internet stranica preko kojih možete pronaći, izabrati i izvršiti rezervaciju ovakve vrste smještaja: www.homelidays.com, www.airbnb.com, ali i čuveni www.booking.com. Ovaj sajt koji je do samo prije godinu, dvije u ponudi imao isključivo hotele, nedavno je prepoznao potrebu turista, gotovo novi trend da se tokom 3 – 7, ili više dana boravka u velikom gradu, osjećate prijatnije. Izabravši ovu opciju za smještaj, kada se poslije cjelodnevnog lutanja po gradu vratite nazad, ne morate se više “sudarati” u 10 – 15 m2 hotelske sobe. Kada su cijene u pitanju, u maju na primjer, za 3 – 4 dana boravka u Istanbulu… u apartmanu – stanu od oko 60 m2, u najužem centru grada, smještaj za dvije osobe može da košta već od oko 50 – 60 eura dnevno (25 – 30 eura po osobi). Naravno, u ponudi uvijek postoje i veći, luksuzniji i time skuplji stanovi.

  111

  Ako ste namjerili u Budimpeštu ili u Beč, možete i automobilom, ali ako je vaša opcija autobus, iz Sarajeva na primer, do glavnog grada Austrije vozi Globtour (povratna karta oko 80 eura), a do Budimpešte možete i vozom.

  Ventura Travel Agency nudi program ljetovanja koji uključuje Bugarsku 8 DANA / 6 NOĆENJA SA DORUČKOM U HOTELU 3*  po cijeni 389KM (polazak 29.06.)

   

  Ako ste odlučili da prve ljetne dane doživite u jedinom gradu koji leži na dva kontinenta – Istanbulu, preporuke u vezi smještaja važe iste kao i gore već opisane. Ako želite da budete „u centru zbivanja”, najbolje je da izbor smeštaja svedete ili na stari dio grada (oko Aja Sofije i Plave džamije, na primjer), ili na moderni dio Istanbula (oko pješačke ulice Istiklal i Galata kule).

   

  Što se tiče avioprijevoza osim turskog Turkish Airlinesa, iz Sarajeva je za Istanbul počela da leti turska niskobudžetna kompanija Pegasus, koja je drastično smanjila cijene avio karata. Istina, avioni ove kompanije slijeću na drugi po redu i po veličini aerodrom u Istanbulu – Sabiha Gokčen, koji se nalazi u azijskom dijelu grada i prilično udaljen od centra, ali i odatle postoji prevoz do grada – autobusima gradskog prevoza po cijeni od oko 2 eura ili  (najskuplji grupni) – minibusem, po cijeni od oko 10 eura.

  Avio Express Travel nudi ljetovanja u Turskoj, aranžmani u gradovima Alanya, Antalya, Belek, Kemer i Side.

   

  Na kraju, preostaje vam samo još da dobro razmislite i otisnete se u neko novo, samo vaše putovanje. Srećno!

   

  Ivana Dukčević Budja