Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Malidžano – klasik makedonske kuhinje
 Malidžano – klasik makedonske kuhinje
Kuhinja

Malidžano – klasik makedonske kuhinje

by Furaj.ba 3 min read

AA

Malidžano je namaz kojeg zovu “zeleni ajvar”, no on je puno više od toga. Ovaj klasik makedonske kuhinje ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano, a služi se kao namaz uz zreli bijeli sir.

Foto: Taste Atlas

Kao i ajvar, priprema se od paprika i patlidžana sa začinima, ali od pečene zelene paprike. Čak je i postupak gotovo isti, samo se malidžanu dodaje i usitnjeni bijeli luk, senf, so, šećer i sirće desetak minuta pre kraja kuvanja.

Sastojci:

2kg kvalitetne i zrele slatke zelene paprike

1,5 komad plavog patlidžana srednje veličine

2dl suncokretovog ulja

1-2 kašike vinskog sirćeta

1-2 kašike dižon senfa

bijeli luk po ukusu

so po ukusu

kašičica šećera

Priprema:

Paprike operite, osušite, pa ih ispecite na roštilju na laganoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju i oko peteljke. Zatim ih stavite u poklopljenu posudu koja se sve vrijeme čuva na toplom kako bi se paprike lakše oljuštile. Oljuštite ih, pa očistite i od peteljki i sjemenki. Plavi patlidžan prije pečenja izbockajte viljuškom po cijeloj površini, pa kad ga ispečete oljuštite ga i očistite od sjemenki. Prilikom sjeckanja ili pasiranja patlidžana, dodajte i usitnjeni bijeli luk. Kada sve očistite i ocijedite, isjecite patlidžan i paprike sitno, stavite u pliću široku šerpu za kuhanje koju ste prethodno podmazali uljem. Ostatkom ulja preliti paprike i patlidžan u šerpi i ostaviti dvadesetak minuta da upiju ulje. Tokom kuhanja slobodno dodajte ulja po potrebi. Krenite zagrijavati ajvar, a kada počne da ključa, smanjite temperaturu i krčkajte uz stalno miješanje kako ajvar ne bi zagorio. U zavisnosti od količine koju spremate ovaj korak može da traje 3 i više sati a ajvar je gotov kada sva tečnost ispari a masa postane gusta i ujednačena. Pred kraj kuhanja dodajte senf, so, šećer i sirće. Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle i stavite ih u rernu zagrijanu na 200 stepeni i zapecite desetak minuta. Zatim nalijte uljem da spriječite kontakt zraka i ajvara, zatvorite ih poklopcem, položite ih naopako, tako da stoje na poklopcu i ostavite na toplom da se polahko hlade, najbolje umotane u deku tokom sljedećih 36 do 48 sati. Ohlađene tegle čuvajte na mračnom i hladnom mjestu, najbolje u ostavi gdje mogu da stoje oko šest mjeseci, a otvorene u frižideru.

Možda ste propustili:  Cimet

Zato što jedan članak nije dovoljan…

AJVAR – NAJUKUSNIJI SPECIJALITET BALKANSKE KUHINJE

  • 1
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Uspješne priče

Lana Pudar prvakinja Evrope

17 Augusta, 2022
Izdvojeno

Hotel Zoku – Nova kategorija u hotelskoj industriji

17 Augusta, 2022
Novosti

Dođite na Dane dijaspore Bosne i Hercegovine

17 Augusta, 2022
Novosti

Cross Border Coworking Conference se vraća i ove godine!

17 Augusta, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Zanimljivosti

Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom

Jedan od najslavnijih kuhara na svijetu Jamie Oliver nedavno je

Kuhinja

Gravče na tavče- nacionalna delikatesa S. Makedonije

Omiljeni specijalitet makedonske kuhinje je čuveno tavče na gravče, koje

Makedonija Zavrti globus

Turbe princeze Katarine – simbol bh. historije u S. Makedoniji

Na jednoj od padina brežuljka Urjan baba unutar parka šume

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.