Maslenica

Može se praviti sa pola crnog, pola bijelog brašna ili samo sa crnim. Ali u tom slučaju morate čekati bar 1h da kuglice odstoje, jer se sa crnim brašnom jufka malo teže razvlači.

Sastojci za tijesto:

½ kg brašna

2 kašikce soli

2 kašike ulja

mlake vode

Za preljev maslenice:

2dl vrhnja za kuhanje

1 kašika milerama (ako je gusto malo vode dodati)

Zamjesite tijesto kao za sve pite (srednje mehko tijesto) i odvojite tijesto na 3 kugle.Svaku lagano premjesite, pouljite, pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoje oko pola sata.

Razvucite jufku što je tanje moguće sa velikom oklagijom ili valjkom malo je nauljite i ostavite da stane 10-15 minuta pa je razvucite rukama.

U maloj šerpici otopite maslac ili biljni mrs skupa sa vrhnjom i uljem i sa kašikom posuti sasvim malo po svakoj jufki.

Preklopite sa sve četiri strane (kao koverta), dobit ćete kocku (kako preklapate tako svaki put malo poprskajte maslacem). Stavite u tepsiju, odozgo opet poprskajte sa maslacem i tako uradite sa preostale 2 kugle tijesta..

Kada ste sve završili, savijte krajeve da budu u u okruglom obliku prema tepsiji. Poprskajte s ostatkom maslaca (ako nije,onda može i uljem).

Pecite maslenicu u ugrijanoj pecnici na 200C od 20-25 min.

Kad je maslanica pečena, ugrijte 2dl vode sa kašikicom maslaca i pospite po maslenici. Vratiti u pečnicu na koji minut. Izvaditi maslenicu i pokriti sa folijom ili drugom tepsijom damalo odmekne.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi