Međunarodni dan knjige i autorskih prava: Učenici učili o svom naslijeđu

  Međunarodni dan knjige i autorskih prava: Učenici učili o svom naslijeđu

  Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava se po drugi put obilježava danas u Bosni i Hercegovini. U organizaciji Asocijacije informacionih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa okupilo se petnaest biblioteka i institucija kulture i obrazovanja, u želji da naprave zajednički program.

  Bibliotečko-dokumentacioni centar Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je dio zajednice od petnaest biblioteka iz šest gradova u BiH u kojima su se paralelno odvijale aktivnosti u vezi s obilježavanjem ovog dana.

  Za učenike petog i šestog razreda dvije osnovne škole na području Općine Ilidža organizovana je danas radionica “Biblioteka kulturno naslijeđe vama u posjet“. Radionici je prisustvovalo 60 učenika.

  “Radionica za učenike realizirana je u dva dijela, teorijskom i praktičnom. U prvom dijelu učenicima se predstavilo naslijeđe kraja u kojem žive, a u drugom su učenici pomoću predstavljenih eksponata i maketa identificirali različite vrste naslijeđa (pokretno naslijeđe kroz predstavljene eksponate kao npr. ćilimi, grnčarija, knjige i sl., zatim nepokretno naslijeđe kroz makete i eksponate stećaka)” – saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

  Ovaj vid saradnje sa osnovnim školama predstavlja dio aktivnosti koje Komisija provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja.

  (Furaj.ba)