Mensud Kečo – Samostalna izložba skluptura iz ciklusa ”Sagorijevanja”

    Mensud Kečo – Samostalna izložba skluptura iz ciklusa ”Sagorijevanja”

    Otvorenje izložbe bosanskohercegovačkog umjetnika Mensuda Keče, na kojoj će biti predstavljene skulpture iz ciklusa “Sagorijevanja” bit će upriličeno u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva Mlaz u Počitelju, u subotu, 22. septembra 2018. godine s početkom u 14:00 sati.

    Bosanskohercegovački umjetnik Mensud Kečo ciklusom skulptura “Sagorijevanja“ nastavlja s tematiziranjem posljedica ratnih stradanja, stavljajući u fokus bol i suočenje preživjelih s prazninom prouzrokovanom gubitkom najmilijih. Glina i ugljenisano drvo pretaču se u forme apstrahizovanih krajolika nastanjenih samotnim ženskim figurama, povijenim u svojoj žalosti. Kontrasti svijetlo – tamno, sjajno – mat, glatko – hrapavo, oštro – zaobljeno, ističu dvoznačnost odabranog naslova: u sagorijevanju materija nestaje, ali, istovremeno, sagorijevanje asocira i na pročišćenje duha, feniksovsko uzdizanje iz pepela, te neminovnost kreacije kao protuteže destrukciji.

    Mensud Kečo je rođen 1957. godine u Foči. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završava 1980. godine. Tokom četiri decenije umjetničkog stvaralaštva, Kečo je realizovao 20 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 100 kolektivnih i selektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko sarajevskih spomenika. Od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Dobitnik je više značajnih nagrada za crtež i skulpturu. Radi kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo.