Merima Omerašević – pionirka u pravljenju sirovih torti u BiH

    Merima Omerašević – pionirka u pravljenju sirovih torti u BiH

    Sirova ishrana postala je popularna, ne zbog nametnutog trenda, nego zbog osvještavanja ljudi o važnosti potpunog uzimanja vitamina, minerala i ostalih hranjivih vrijednosti iz namirnica koje uzimamo iz čudesne prirode.

    Merima Omerašević

    Iako je kod nas još uvijek mnogima nezamislivo, ali vegetarijanska i veganska kuhinja s pečatom raw fooda odiše s toliko bogatih slanih i slatkih jela od kojih može da zamiriše cijeli porodični dom.

    Maglajka Merima Omerašević, koja živi u Sarajevu, prepoznala je vrijednost ovakve ishrane shvativši u jednom trenutku da je prepuna inspiracija za nastanak raznih slastica, koje neće samo biti ukusne, nego će i privlačiti pažnju svojim izgledom. Tako se upisala u pionire ovakvog poduzetništva u BiH.

    “Potaknuta dobrim iskustvima prijatelja i poznanika, u ovu priču sam se upustila najprije radi preventivne zaštite zdravlja. Bila sam fascinirana koliko sirova ishrana pozitivno djeluje na liječenje različitih bolesti, a, naravno, kada započnete ovakav režim ishrane, u nedostatku mnogih proizvoda na našem tržištu, prepuštate se polako vlastitoj mašti kako da obogatite svoju svakodnevnicu. Tako sam počela izrađivati sirove slastice, kako za sebe, tako i za najbliže. Iako se već sirovo, veganski, hranim tri godine, s prodajom kolačića i torti počela sam prije nešto manje od godinu dana”, ispričala je Merima.

     

    Sirove torte se od drugih razlikuju po sastavu. Isključivo se koriste namirnice biljnog porijekla kao što su orašasti plodovi, sjemenke, voće, superfood – chia sjemenke, goji bobice i sirovi kakao.

    “Naravno, ne peku se, nego se zamrznu 3-4h kako bi se smjesa sjedinila i postigao čvrsti oblik. Nakon toga, torta se može držati u frižideru do pet dana, a u zamrzivaču i cijeli mjesec. Pola sata prije služenja poželjno ju je izvaditi”, pojašnjava Merima, kojoj je u paleti njenih torti teško izdvojiti najpopularniju, jer su sve zanimljive na svoj način.

    “Ljudi imaju različite ukuse i prema njima se ravnaju. Lično preferiram čokoladne, eventualno u kombinaciji s voćem poput malina ili višnji, jer se super slažu ukusi.”

    Na kraju smo je upitali u kojem pravcu vidi razvoj svoje biznis ideje u budućnosti:

    “Moja je želja da otvorim vlastitu slastičarnu sa sirovim slasticama, ili možda čak neki café, jer je to nešto što nedostaje našem podneblju.”


    Kako se pravi sirova torta?

    “Običan postupak izrade sirovih torti ogleda se najprije u natapanju sirovih indijskih oraha (za kremu) nekih 4-5h, što je najbolje uraditi preko noći. Ostale faze se odvijaju brže: za podlogu se obično blendiraju orašasti plodovi i hurme uz eventualne dodatke poput kokosa, kakaa i kokosovog ulja, dok se u kremu od indijskih oraha dodaje svježe ili smrznuto voće, zaslađivač – agavin ili javorov sirup, kokosovo ulje ili kakao maslac za čvrstoću, te po želji biljno mlijeko, što olakšava proces blendiranja. U mogućnosti ste koristiti raznolike začine. Varijacije su beskonačne, ovisno ko šta voli.”


    Elma Zećo, Furaj.ba