Ministarstvo ćeifa australijskog glumca Reshada Strika

Ministarstvo ćeifa australijskog glumca Reshada Strika

On je spojio modernost s tradicijom stvorivši ambijent u kojem nastaju neponovljiva iskustva. Bio bi to kratki opis posebno među turistima popularnog kafea – takav dojam stičete kada dođete – kojem je glumac i filmski stvaralac iz Australije, Reshad Strik, dao zanimljiv naziv – Ministry of ćejf.

Nekada 2009. godine dok je živio i radio u Los Angelesu na nagovor brata Džemala, umjesto da ode na odmor u Pariz ili Milano, gdje se planirao susresti s prijateljima, sin Australijanke i Bosanca najprije dolazi u očev rodni grad. Međutim, počinju prolaziti sedmice, a on nije odlazio. Bit će to i vrijeme kada upoznaje djevojku Sabinu, koja će godinu kasnije postati njegova supruga, i rukom sudbine veže se za glavni grad BiH.

Danas otac dvoje djece, osim što je karijeru gradio u popularnom LA-u, posljednjih godina snimao je serije u Turskoj redovno dolazeći u BiH. U jednom trenutku odlučio je u Sarajevu, ne slučajno na Kovačima, pokrenuti vlastitu ugostiteljsku priču.

”Moj otac je rođen ovdje, rastao je u starom gradu, tu je išao u školu. Živeći u Australiji uvijek je govorio o Baščaršiji. Odrastao sam u kući sa slikama Sarajeva. Grad je kao iz bajke sa svojom mješavinom kultura i religija. Njegova ljepota se ogleda u šarolikosti koja je nastajala u različitim historijskim periodima. Mušterije koje dolaze iz današnjih zemalja nekadašnjih ovdje prisutnih imperija kažu da su takvu arhitekturu vidjeli i kod sebe. No, ništa nije kao stari grad Sarajeva, jer on ima posebnu dušu”, govori Reshad.

Upravo zato je ovdje Ministry of ćejf morao dobiti svoje mjesto.

”Moj cilj je stvoriti priliku za najbolje moguće iskustvo, neovisno o tome da li je neko ušao zbog čaše vode, bosanske kafe, kolača, da igra šaha…”, kaže Reshad, koji je kao student glume radio u kafeima zahvaljujući čemu se upoznao s različitim kulturama kafe u Australiji, gdje ovaj napitak uživa izuzetno visoke standarde – toliko da će kafu gost s lakoćom vratiti ako misli da nije dobro napravljena.

Tako vođenjem svog kafea Reshad doprinosi mijenjanju ustaljenih standarda u našoj sredini, što se, zaista, vidi i po samoj ponudi. Osim onog što predstavlja odraz naših lokalnih običaja, Ministry of ćejf prati također svjetske standarde, pa je tako jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu kojemu se vegani raduju, jer je svojom ponudom i na njih mislio. Drugačije ophođenje prema poslu osjeti se i u Reshadovoj komunikaciji s gostima. Ležernost bdije nad svim upoznavanjima, i uvijek uz veseli osmijeh na licu.

I dok ugodne trenutke provodi na mjestu koje je kreirao po svojoj mjeri, nakon skoro dvadeset godina rada u filmskoj industriji Reshad Strik se okreće kreativnoj strani režiranja i produciranja.

”Uspjeh je da budeš sretan i da nekog usrećiš. Gluma, novac, biti selebriti, to nije suština. Mogao sam sve to raditi u Hollywoodu, ali nema svrhu. Raditi dobre filmove je nešto sasvim drugo. Volim pričati istinite priče, priče o ljudima”, zaključuje na kraju našeg razgovora.

Elma Zećo, Furaj.ba