Mjere koje će važiti u Turskoj za ramazan

  Mjere koje će važiti u Turskoj za ramazan

  Republika Turska će nastaviti sa djelimičnim ograničenjima u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa zbog rastućeg broja slučajeva zaraze i smrtnih ishoda, najavio je predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan.

  Kako je najavio Erdogan, policijski sat od 21 sat do pet sati ujutru će biti nastavljen. Bit će ograničen i rad restorana i kafića koji će moći da rade sa maksimum 50 posto kapaciteta.

  Gradovi koji se suočavaju sa veoma visokim rizikom od koronavirusa imat će policijski sat tokom vikenda, dodao je predsjednik Turske, naglasivši da od ukupno 81 provincije u Turskoj, 58 ili 80 posto populacije je klasificirano kao veoma rizično za koronavirus.

  Kategorizacija provincija koje su u niskom, srednjem, visokom ili veoma visokom riziku je zasnovana na stopi infekcije i vakcinaciji protiv koronavirusa, a koja je u Turskoj počela 14. januara.

  Tokom mjeseca ramazana bit će zabranjena okupljanja za sehur i iftar, koja se održavaju prije i poslije posta, najavio je Erdogan kao i da će zaključavanja tokom vikenda biti uspostavljena širom Turske tokom muslimanskog svetog mjeseca.


  Ramazan u Istanbulu