Mlada bh. spisateljica dobila nagradu EU za književnost

Mlada bh. spisateljica dobila nagradu EU za književnost

Bosanskohercegovačka spisateljica Lana Bastašić dobila je ovogodišnju nagradu Europske unije za književnost za svoj roman “Uhvati zeca” koji je objavio Buybook.

Lana Bastašić
Foto: Milomir Kovačević Strašni za Bookstan

Izabrano je trinaest najboljih romana, a laureate je za svaku zemlju odabrao nacionalni žiri književnih stručnjaka.

Lana Bastašić rođena je u Zagrebu, a odrasla je u Banjoj Luci. Bh. adresu zamijenila je španskom, pa sada u Barceloni živi i radi – vodi školu Bloom i uređuje književni časopis Carn de cap.

Objavila je dvije zbirke kratkih priča, knjigu priča za djecu i  zbirku poezije. Njen prvi roman koji je jučer i nagrađen nagradom EU, objavljen 2018. godine u izdanju Kontrasta, Beograd, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju.

Sarađuje sa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve.

Laureati EU za književnost jučer su proglašeni digitalno, prvi put od osnivanja nagrade, zbog pandemije koronavirusa.