Mladi skijaši započeli označavanje južne staze na Bjelašnici

  Mladi skijaši započeli označavanje južne staze na Bjelašnici

  Udruženje Ambasadori olimpijskih planina je u proteklu subotu, uz podršku mladih skijaša iz Ski kluba Olimpic, započelo označavanje južne staze na olimpijskoj planini Bjelašnici.

  Foto: Udruženje Ambasadori olimpijskih planina

  U sklopu ovog projekta planirano je označavanje ljetne i zimske planinarske staze na južnoj strani Bjelašnice koja je ukupne dužine 10.700 metara sa visinskom razlikom od 790 m.

  Planina Bjelašnica krije najljepše endemske vrste flore i faune, kontraste alpske i mediteranske klime te olimpijske tekovine i bogatu historijsku baštinu.

  “Veoma smo sretni jer smo mogli podržati ovu inicijativu i mlade koji su radili na njoj. Posebno nam je drago jer će se upravo mladi, ali i drugi posjetitelji, moći upoznati sa bogatstvom flore i faune Bjelašnice, što nam može biti motiv više za očuvanje naše životne sredine”, poručili su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

  “Realizacija projekta označavanja staze na Bjelašnici je zamišljena na način da se prvenstveno uključe mladi u sami proces označavanja staze kako bi se time dodatno educirali o važnosti i značaju prirode i kako bi im se stvarala navika za brigu o okolišu i samim tim razvio sistem ekoloških vrijednosti. U tome smo apsolutno uspjeli, imamo mlade skijaše koji su uveliko savjesni građani i koji će sutra nastaviti da čuvaju i unapređuju bh. prirodne resurse i bogatu historijsku baštinu. Izuzetno smo zahvalni i ponosni zbog toga”, rekao je Alen Glavinić, predsjednik Udruženja Ambasadori olimpijskih planina.

  Mladi skijaši su pokazali velik nivo odgovornosti prema društvenoj zajednici.

  Foto: Udruženje Ambasadori olimpijskih planina

  “Hvala na svemu, na ovom osjećaju ponosa, čestitam na ideji, istrajnosti, realizaciji te na pruženoj mogućnosti svima da budemo dio ove prekrasne priče”, jedna je od izjava roditelja mladih skijaša iz Ski kluba Olimpic.

  Udruženje kao sekundarni cilj ovog projekta ima u planu uređenje najduže plave staze za djecu po uzoru na skijalište Les 2 Alpes. Ovim bi se omogućilo da djeca uz osnovne elemente skijaške tehnike mogu skijati sa vrha skijališta uz izbjegavanje olimpijske spust staze koja je u samom vrhu okarakterisana kao crna.

  Foto: Udruženje Ambasadori olimpijskih planina

  Udruženja Ambasadori olimpijskih planina zahvaljuje svim učesnicima i prijateljima projekta i poziva sve zainteresovane da se pridruže aktivnostima u prirodi.


  Aktivnost je podržana od strane Planinarskog saveza FBiH kao i Općine Trnovo. Udruženje Ambasadori olimpijskih planina provodi projekat označavanja južne staze na Bjelašnici u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Projekat je također podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  BJELAŠNICA – NEPRISTUPAČNA DAMA