Mladi u BiH imaju jednu od ključnih uloga u organizaciji festivala EYOF...

  Mladi u BiH imaju jednu od ključnih uloga u organizaciji festivala EYOF 2019

  UN predstavio svoju podršku sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste

  Da mladi zaista predstavljaju snagu ove zemlje, uvjerili smo se i  na interaktivnoj pripremnoj radionici u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 (European Youth Olympic Festival – EYOF)  i „Dijaloga za budućnost(Dialogue for the Future – DFF), zajedničkog projekta Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Tema radionice bila je volontiranje na predstojećem EYOF 2019, Evropskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste, a održalo se i predstavljanje volontera, koji će igrati jednu od ključnih uloga na samom festivalu.

  Radionicu je otvorila Renata Gojak, Zajednička koordinatorica UN projekta, koja je najavila partnerstvo sa EYOF 2019 festivalom, kroz projekat „Dijalog za budućnost”. Ovaj projekat implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a posvećen je stvaranju prostora za dijalog, promociji društvene kohezije i poštivanju različitosti, s ciljem kreiranja bolje budućnosti. Projekat se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

  – Jedna od najvažnijih stvari EYOF 2019 festivala je promocija mira, suživota, pomirenja i tolerancije. Zbog toga su Ujedinjene Nacije podržale ovaj festival i sve pozitivne poruke koje donosi. Važno je napomenuti da je fokus na mladima, te da smo svi mi tu kako bismo pomogli njihovu promociju i pružili im šansu za bolju budućnost, ali i promovisali njihovu ulogu u društvu. Nadamo se da će ovaj festival biti, u najmanju ruku, uspješan koliko i XIV Zimske olimpijske igre, te da će , baš kao i ’84. godine, iz Sarajeva biti poslane pozitivne poruke – izjavio je Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a.

  Mladi volonteri su govorili o svojim očekivanjima od EYOF 2019 festivala, koji se u organizaciji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo održava od 9. do 16. februara/veljače 2019. godine, ističući pritom i koristi članstva u volonterskoj zajednici jednog od najvećih multisportskih događaja u Evropi.

  – Prepoznao sam ovu priliku kao jedinstvenu za mlade osobe poput mene, a naročito za one koje imaju snažnu podlogu u rekreativnom sportu. Osim neizostavnog iskustva i druženja koje ću dobiti volontiranjem na ovom događaju, jedan od motiva za apliciranje je bio steći neke profesionalne vještine koje će mi mnogo značiti u nastavku obrazovanja i u daljem profesionalnom usmjerenju – rekao je Adi Bencun, diplomirani inžinjer komunikacija iz Tuzle.

  EYOF 2019 predstavlja najznačajniji sportski događaj još od XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Pored fantastične prilike za mlade ljude koji će dobiti obuku, te steći iskustvo, ovaj događaj predstavlja i veliku šansu za promociju bh. turizma, posebno zimskog, te svih planina koje se nalaze oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

  – Hvala svim UN-ovim organizacijama koje su prepoznale ovaj projekat. Vjerujem da je EYOF odlična platforma sa koje ćemo, skupa s onima  koji su odabrali Sarajevo i Istočno Sarajevo kao poželjno mjesto za živjeti i stvarati, poslati sliku cijelom svijetu o tome šta se zaista dešava na ovim prostorima. Drago mi je i da kroz naše aktivnosti možemo promovisati Dijalog za budućnost, te isticati one vrijednosti koje jesu civilizacijska dostignuća u ovom trenutku i vjerujem da se ono vrijeme, koje je iza nas, neće ponoviti – izjavio je Senahid Godinjak, direktor EYOF-a.

  Sa prisutnima su, razgovarali o radu Ujedinjenih nacija u BiH  Geeta Narayan (Predstavnica UNICEF-a), Siniša Šešum (Šef kancelarije UNESCO-a), Slobodan Tadić (Viši Programski službenik u UNDP-u) i Senahid Godinjak (direktor „EYOF 2019“ d.o.o.). Otkriveno je i to da Ujedinjene Nacije i organizatori podržavaju dogovor o sudjelovanju atletičara tima Specijalne olimpijade BiH u ceremonijalnom, ali i revijalnom takmičarskom dijelu EYOF 2019 sportskog festivala.