Monografija “Trebevićka žičara” ostaje kao nasljedstvo Sarajevu

  Monografija “Trebevićka žičara” ostaje kao nasljedstvo Sarajevu

  Trebevićka žičara, simbol bosanskohercegovačke prijestolnice, vraćena je Sarajlijama kao poklon na rođendan njihovog grada, 6. aprila 2018. godine.

  Foto: Grad Sarajevo

  Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom objavio je Monografiju kao trajni podsjetnik njene revitalizacije. Domaću i međunarodnu javnost će upoznati o izgradnji, veličanstvenom otvorenju i dosadašnjem radu Žičare.

  Najveći dio fotografija korišten je iz arhive Grada Sarajeva, uz otvoren poziv svim građanima da dostavljaju svoje uspomene sa nekadašnjeg, ali i obnovljenog sarajevskog simbola. Posebna draž je upravo ta što je šira javnost bila involvirana u proces kreiranja ovog reprezentativnog izdanja.

  Ceremonijom otvorenja Trebevićke žičare 2018. godine, a uz prisustvo brojnih delegacija predvođenih regionalnim i evropskim gradonačelnicima, Sarajevo je po ko zna koji put kroz svoju historiju vraćeno u epicentar zanimanja svjetske javnosti. Monografija ostaje nasljedstvo Sarajevu i svim njegovim građanima koje će spriječiti da dragocjeni, historijski trenuci padnu u zaborav.

  Foto: Grad Sarajevo

  Gradonačelnik Skaka ističe da su veliki doprinos dali upravo građani ovog grada: “Vi, moji sugrađani, svojim ste trajnim dobrom pomogli da Trebevićka žičara bude ono što danas jeste, ponos svih građana Sarajeva. Želim zahvaliti svima koji su učestvovali u uspješnoj realizaciji ovog projekta: donatorima, aktivistima, projektantima, radnicima, kao i prethodnim čelnicima grada“, kazao je gradonačelnik, te posebnu zahvalu uputio porodici Offermann čije su se uvodne riječi našle na samom početku ovog historijskog dokumenta.

  Tekst u Monografiji potpisuje historičar umjetnosti Kenan Šurković, a štampana je u tiražu od 500 primjeraka.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  TREBEVIĆKA ŽIČARA, TOP ATRAKCIJA SARAJEVA

  TREBEVIĆ – PLUĆA SARAJEVA

  KAFA S NAJLJEPŠIM POGLEDOM: NEKADAŠNJI “VIDIKOVAC” NA TREBEVIĆU

  ZAVRŠENA PRVA FAZA IZGRADNJE KULTNOG VIDIKOVCA NA TREBEVIĆU

  HOTEL PINO – DNEVNI BORAVAK SARAJLIJA

  LEVEL UP: ODMARALIŠTE U SRCU TREBEVIĆA

  BRUS – MJESTO ZA ODMOR I REKREACIJU ZA CIJELU PORODICU

  OD PROLJEĆA S TREBEVIĆA PANORAMSKO RAZGLEDANJE IZ BALONA

  NA TREBEVIĆU POSTAVLJENA VJEŠTAČKA STIJENA ZA PENJANJE

  DOM “JURE FRANKO” NA TREBEVIĆU – POGLED OD MILION DOLARA