Most koji spaja dva grada: Pet dana Sarajeva u Zagrebu

  Most koji spaja dva grada: Pet dana Sarajeva u Zagrebu

  Festival “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu” održava se u jubilarnom, desetom izdanju, od 12. do 16. oktobra u Galeriji Klovićevi dvori, kinu Kinoteka, Napretkovom kulturnom centru i KIC-u.

  Foto: Shutterstock

  I ove godine festival u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke ‘duše’ i najuspješnije profesionalce u području kulture iz Bosne i Hercegovine, njegujući tako bliskost i saradnju dvaju gradova, odnosno država.

  Svečano je otvoren 12. oktobra u Galeriji Klovićevi dvori, izložbom “Plakati, crteži, ilustracije“ Dejana Slavuljice sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

  Nakon toga održan je koncert “Sve ove godine“ glazbenog trija predvođenim jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na basu, te Bruna Philippa na klarinetu.

  Drugi dan festivala rezerviran je za filmove – u Kinoteci su prikazani dokumentarni filmovi s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, “Džemo“ redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film “Dream team babe“ Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire.

  Za četvrtak, 14. oktobra, najavljena je projekcija omnibus igranog filma “Šta tebi znači BiH“ (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović) u istom kinu, kojim četiri mlade redateljice daju jedinstveni uvid u život, rad, ljubav i nastojanje da skroje svoju budućnost u BiH.

  Drugi dio programa, književna večer, održat će se u Kulturno informativnom centru, s Darkom Cvijetićem uz gosta direktora festivala knjige Bookstana i Baybooka Damira Uzunovića te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

  Petak 15. oktobra, donosi film “Pun mjesec“ Nermina Hamzagića, te obilježavanje 25 godina od prvog prikazivanja filma “Savršeni krug“ Ademira Kenovića, svojevrsni hommage Mustafi Nadareviću, a na projekciji će biti i sam redatelj.

  Završni dan festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru.

  Za muzički dio su zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona, najavljeno je, prenosi Hina.

  Tom prigodom predstavit će se TZ Sarajeva u programu “Moje Sarajevo moja priča” uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića, a razgovore s njima će voditi Hrvoje Pukšec.

  Drugi dio programa završnog dana festivala održat će se u Kinoteci s kratkim igranim filmom Miroslava Ćire Mandića “Stvari na čuvanje“ te dugometražnim “Sanremo“, ljubavnom pričom sastavljenoj od fragmenata sjećanja potaknutih pjesmom. Kao gost projekcije redatelju Miroslavu Ćiri Mandiću na hrvatskoj premijeri pridružit će se Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

  Ulaz na gotovo sva događanja festivala je slobodan. Organizira ga Udruženje za promociju kulture i umjetnosti ‘ja bih’, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.