Mostar bogatiji za 20 murala: Aleksa Šantić i njegova Emina oživjeli ulice...

  Mostar bogatiji za 20 murala: Aleksa Šantić i njegova Emina oživjeli ulice grada na Neretvi

  Oko 20 murala nastalih tokom ovogodišnjeg Mostar Street Art Festa među kojima su utjelovljeni likovi poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine oživjeli su mostarske ulice.

  Foto: AA

  Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika Aleksa Šantić čiji je lik muralom utjelovljen u ulici koja nosi njegovo ime u Mostaru djelo je dvadesetšestogodišnjeg umjetnika Denija Božića iz Doboja.

  Iako u svojoj karijeri ima urađenih već oko 300 murala diljem zemlje Božić kaže da je posebno uživao radeći ovaj mural, te da mu je posebna čast bilo oslikati lik mostarskog pjesnika u ulici koja nosi njegovo ime. “Aleksa Šantić je veliki pjesnik, on je Mostarac i u najmanju ruku zaslužuje svoj trg, park i ulicu pa i mural u svojoj ulici”, kaže za Anadoliju umjetnik iz Doboja.

  Dimenzije murala su šest s četiri metra, a i na njemu je radio intenzivno puna četiri dana što je izazvalo brojne pozitivne reakcije građana, koji su fotografirali umjetnika kako radi, zastajali i kazivali riječi pohvale.

  Pohvale i divljenje građana Mostara svojim radom izazvala je i mlada umjetnica Đenana Taso iz Sarajeva koja je preko puta parka Alekse Šantića oslikala lik njegove na daleko poznate Emine.