Muslibegovića kuća u Mostaru

  Muslibegovića kuća u Mostaru

  Anketom jednoga od najpopularnijih svjetskih portala za online rezervacije Expedia 2010. o najboljim svjetskim hotelima, među prvih deset uvršten je i hotel Muslibegovića kuća

  Muslibegovića kuća nije mijenjala svoj izgled od gradnje, daleke 1876. godine, pa sve do danas i jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u našoj zemlji. Nalazi se u Brankovcu u blizini Karađoz-begove džamije

  Nacionalni spomenik Muslibegovića kuća sastoji se od prizemlja, sprata i dvorišta, ograđenog visokim zidom. Kompleks se sastoji od dvije avlije: porodične kuće (ženska avlija – haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija – selamluk).

  Objekt je sačuvao autentičnu formu i drvorez te uz originalne predmete, spise i eksponate, posjetiocima pruža uvid u način života bogate begovske porodice u minulim stoljećima. U kući su sačuvani svi originalni arhitektonski elementi, kompletan namještaj, srebreni porodični nakit, posuđe, porodično oružje, porodična biblioteka, dobro očuvana stara levha, mač i rukom pisani primjerak Kur’ana.

  U dokumentima koji se nalaze u kući i posjetitelji ih mogu vidjeti nalazi se projekt obnove kuće, odluke šerijatskog suda o imovini porodice, sultanov ferman o imenovanju jednog od Muslibegovića za imama džamije, kopija pasoša za odlazak na hadž u Mekku.

  Dio kompleksa pretvoren je u mali hotel i nudi  mogućnost spavanja u originalnom ambijentu.

  Hotel ima dvanaest luksuzno opremljenih soba, uređenih u tradicionalnom bosansko-otomanskom stilu sa antikvitetima. Otvoren je od sredine proljeća do sredine jeseni. Sobe su klimatizirane, u hotelu postoji bar, odvojene sobe za nepušače te besplatan internet. U hotelskom vrtu rastu ruže i palme.

  Anketom jednoga od najpopularnijih svjetskih portala za online rezervacije Expedia 2010. o najboljim svjetskim hotelima, među prvih deset uvršten je i hotel Muslibegovića kuća. U anketi je sudjelovalo oko milion posjetitelja, a u konkurenciji je bilo čak 110.000 hotela iz cijeloga svijeta. Ovaj hotel je zauzeo osmo mjesto. Koliko je to veliko priznanje govori činjenica da je zagrebački hotel Regent Esplanada zauzeo 146., a dubrovački Hilton Imperial 283. mjesto.

  Furaj.ba